Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Nauwkeurige vertalingen van en naar het Gaelisch door moedertaalsprekers

Het Gaelisch is een van de vier Goidelische talen. In artikel acht van de Ierse grondwet wordt de Ierse taal officieel tot “hoofdtaal” van het land uitgeroepen. Het is ook een van de 24 officiële talen van de Europese Unie.

Geschiedenis van de Gaelisch taal

De vroegste inscripties van het Iers zijn rond de 4e eeuw in het Primitief-Iers gemaakt. Ze zijn geschreven in het Oghamschrift, een schrift dat bestond uit verschillende verticale strepen.

In 1172 nam koning Hendrik II van Engeland bezit van Ierse landerijen. Vanaf de 13e eeuw werden er ook Engelse wetten geïntroduceerd. In eerste instantie was de Engelse overheersing beperkt tot een gebied rond Dublin dat bekendstond als de Pale, maar dit breidde zich in de 16e eeuw uit met de uiteindelijke instorting van de Gaelische sociale en politieke structuren aan het eind van de 17e eeuw.

Vanaf die tijd werd de Britse invloed steeds groter, en daarmee nam ook de Engelse taal de overhand. Engels werd als de taal van de hogere klasse, de overheid en administratieve instellingen beschouwd. Gaelisch was de taal van de laagste klasse en werd beschouwd als de taal van de zwervers, boeren en vissers.

Gaelisch en Engels vandaag

Ieren die in de 18e eeuw hoger wilden staan op de maatschappelijke ladder, dienden Engels te leren. Het was de enige manier om informatie en hulp van de overheidsinstanties te krijgen. Vandaag is het Engels zeer gebruikelijk in Ierland, maar in vele scholen in Noord-Ierland is het Gaelisch een schoolvak en ook vaak de onderwijstaal.

Alle straatnaamborden zijn zowel in het Engels als het Gaelisch geschreven. Andere openbare borden zoals van een restaurant of zwembad zijn meestal enkel in het Engels.

Perfecte vertalingen van en naar het Gaelisch

Bent u op zoek naar een vertaling van of naar het Gaelisch? Dan bent u hier aan het juiste adres! Wij vinden de perfecte vertaler voor elk vakgebied. Ongeacht uw sector, geneeskunde, technologie - al onze vertalers zijn niet alleen moedertaalsprekers van de doeltaal, zij hebben bovendien ook kennis van minstens één vakgebied. Zo kunnen wij u altijd perfect vertaalde teksten garanderen.

Onze ervaren projectmanagers helpen u ook graag telefonisch. Aarzel niet om ons te bellen. Stuurt u uw teksten liever per e-mail? Geen probleem! U kunt ook het offerteformulier in het menu gebruiken. U ontvangt meteen een vrijblijvende offerte van ons!

2020-01-17T14:16:43.9989438Z
Erwin Vroom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Erwin een e‑mail
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATA
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.