Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Precieze vertalingen van en naar het Sanskriet

Sanskriet is een overkoepelende term voor verschillende Oudindische talen. De oudste geschreven vorm van het Sanskriet vindt u in het Vedas, het heilige boek van het hindoeïsme. Deze teksten werden meer dan 1.000 jaar voor Christus geschreven.

Het Sanskriet is de taal van de brahmanen, de hoogste kaste van het hindoeïstische kastenstelsel. Het werd meestal geschreven in het Devanagari, een vaak gebruikt Indisch schrift.

Klassiek Sanskriet bevat 48 verschillende fonemen, het oudere Vedisch Sanskriet heeft er 49. Zelfs vandaag spreken sommige inwoners nog Sanskriet als moedertaal. In India worden kerkdiensten, huwelijksceremonies en begrafenissen nog altijd in het Sanskriet gehouden. Deze taal behelst de cultuur en gebruiken van de Zuid-Aziatische regio.

Het Sanskriet in het moderne India

Het belang van het Sanskriet voor religieuze Indiërs kan worden vergeleken met het belang van het Latijn voor Europese theologen of het Hebreeuws voor Joodse rabbijnen. De belangrijkste religieuze, wettenschappelijke en filosofische teksten van India zijn in het Sanskriet geschreven.

Een voorbeeld van een tekst in het Sanskriet. Snelvertaler staat klaar om een vertaling van het Sanskriet naar elke gewenste taal voor u te maken.

Vraag vandaag nog een offerte aan!

Alhoewel het Sanskriet nog nauwelijks wordt gesproken in het moderne India gaven 6.000 Indiërs aan dat het hun moedertaal was in een enquête gehouden aan het eind van de 20e eeuw. Bijna 200.000 Indiërs spreken Sanskriet nog als tweede taal.

In India worden er inspanningen geleverd om de taal levende te houden. Er zijn Sanskritische kranten en radiostations. Op vele scholen wordt het Sanskriet als derde taal aangeleerd, na het Hindi en het Engels.

De geschiedenis van het Sanskriet

Het Sanskriet behoort tot de Indische of Indo-Arische talen, die onderdeel zijn van de Indo-Iraanse talen en Indo-Europese talen. Het heeft in sterke mate de talen in het noorden van India beïnvloed, zoals het Hindi, Urdu, Bengaals, Marathi, Kasjmiri, Punjabi, Nepalees en de zigeunertaal.

Prakrit fungeerde in het oude India als spreektaal en stond tegenover het Sanskriet dat als literaire taal gebruikt werd. In het begin werden Sanskritische teksten mondeling overgeleverd en er gingen eeuwen voorbij alvorens deze gedeeltelijk werden opgeschreven.

De eerste grammatica van het Sanskriet werd ongeveer in de 5e eeuw v.Chr. vastgelegd door Pānini, de oudste bekende grammaticus uit de Oudheid.

Verwante talen

Het Sanskriet is verwant met alle talen van de Indo-Europese taalfamilie. Er bestaat tevens een relatie tussen het Sanskriet en het Latijn en Grieks. Het Latijnse woord voor God “deus” komt bijvoorbeeld overeen met het Sanskritische woord voor God: “deva”.

De merkbare gelijkenis tussen het Sanskriet, Latijn en Grieks werd voor het eerst opgemerkt tijdens de kolonisatie van India toen de Europeanen de klassieke Indiase literatuur gingen vertalen.

Zelfs het Engels bevat woorden die ontleend zijn aan het Sanskriet. Voorbeelden hiervan zijn: avatar, guru, jungle, karma, mantra en yoga.

Hebt u een vertaling van of naar het Sanskriet nodig?

Een uitstekende kennis van de taal is van essentieel belang om het religieuze en culturele erfgoed van Zuid-Azië te kunnen begrijpen. Daarom werken wij uitsluitend samen met moedertaalsprekers van de doeltaal die met deze taal zijn opgegroeid en tevens vertrouwd zijn met alle culturele aspecten en linguïstische ervan. Zij vertalen uw teksten nauwkeurig en snel vanuit elke taal.

Zelfs complexe vakgebieden zijn voor ons geen probleem! Dit komt door ons grote netwerk van professionele en opgeleide vertalers. Ook voor beëdigde vertalingen van officiële documenten zoals geboorteakten of rijbewijzen kunt u bij ons terecht.

Neem vandaag nog contact op met onze projectmanagers voor een vrijblijvende offerte. Contacteer ons telefonisch via 03/547 01 70

, via e-mail</Email> of gebruik het offerteformulier.

2020-04-30T08:16:54.8397062Z
Simon Bombey
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Simon een e‑mail
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATA
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.