Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Het verschil tussen vertalen en tolken

Wat is het verschil tussen vertalen of vertolken?

Hebt u een vraag over vertalen of tolken? Onze projectmanagers helpen u graag verder.

De termen "vertalen" en "tolken" worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn het geen synoniemen, want deze termen verwijzen naar twee heel andere professionele taaldiensten.

Vertalers zorgen voor vertaaldiensten. Zij vertalen documenten van één taal naar een andere. Die documenten kunnen onder andere contracten, gebruiksaanwijzingen, transcripties en cv's zijn. Dit soort werk gebeurt altijd schriftelijk.

Tolkdiensten

Tolken, aan de andere kant, brengen de betekenis van een conversatie over van één taal naar de andere en doen dit mondeling, niet schriftelijk. Tolken worden ingeschakeld voor vergaderingen, rechtszaken, doktersafspraken, onderhandelingen, seminaries, conferenties, trouwceremonies, getuigenverklaringen en notarisafspraken, om slechts enkele situaties te noemen. Wanneer twee of meerdere partijen die niet eenzelfde taal spreken direct met elkaar willen communiceren, moet er getolkt worden.

Er zijn verschillende soorten tolken. Op conferenties en seminaries wordt er vaak simultaan getolkt. De simultaantolk zit in een cabine en via geluidsapparatuur zorgt hij voor een ononderbroken vertolking terwijl de spreker van de brontaal blijft spreken.

Soms stopt de spreker na een aantal zinnen om de tolk de kans te geven om te tolken naar de doeltaal. Dit heet consecutief tolken. Beide types vereisen een hoge concentratie.

Snelvertaler zorgt voor zowel vertalers als tolken

Soms werkt een vertaler ook als tolk en omgekeerd. Wanneer u ons echter een offerteaanvraag stuurt, dient u altijd te zeggen of u een vertaler of tolk nodig hebt, zodat we u een offerte kunnen aanbieden voor de correcte dienst.

Wilt u een vrijblijvende offerte voor een vertaal- of tolkproject? Wij helpen u graag verder. Bel ons, stuur ons een mailtje of gebruik het Offerteformulier op de website.

2020-04-30T07:00:55.0439062Z
Seija Smets
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Seija een e‑mail
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATA
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.