Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

De Sloveense taal - Professionele vertalingen door moedertaalsprekers

Slovenië

Wij adviseren u graag over uw vertaling van of naar het Sloveens. Neem vandaag contact op met onze projectmanagers!

Het Sloveens is een taal die tot de Slavische talen behoort. Binnen het Slavisch vormt het met het Kroatisch, Bosnisch, Servisch, Macedonisch en Bulgaars de Zuid-Slavische groep.

De gelijkenis tussen deze talen is nog duidelijk in hun moderne vormen. Het Sloveens is sinds 2004 een officiële taal van de Europese Unie. Het aantal moedertaalsprekers bedraagt ongeveer 2 miljoen.

Deze sprekers bevinden zich hoofdzakelijk verspreid in Europa met een geconcentreerde bevolkingsgroep in de Sloveense republiek. Delen van Italië en Hongarije bevinden zich nabij het gebied van oorsprong in de Oostenrijkse deelstaten Karinthië en Stiermarken. Individuele, grotere groepen Sloveens sprekende migranten bevinden zich in andere delen van Europa, Australië en Noord- en Zuid-Amerika, voornamelijk in Argentinië.

Culturele en economische invloed van Slovenië in Europa

Culturele en economische distributie zorgen ervoor dat talen aan belang gaan winnen. Wanneer we dieper ingaan op de invloed van de Sloveense taal valt het al snel op dat de cultuur en de economie van het land niet dominant zijn. De taal wordt hierdoor enkel maar door de oorspronkelijke bevolking gesproken. Omwille van deze relatief zwakke economische en culturele structuur is Slovenië in grote mate afhankelijk van handel met andere landen.

Hoewel het uitvoervolume van het land jaarlijks altijd meer dan 9,5 miljoen euro bedraagt, is het invoervolume altijd groter. Duitsland, Italië, Kroatië, Oostenrijk en Frankrijk zijn de vijf grootste handelspartners van Slovenië.

Daarom is er vaak vraag naar vertalingen van documenten naar het Sloveens en omgekeerd. Omdat de Sloveense grammatica een uitdaging vormt, moeten vertalingen door professionele moedertaalsprekers worden verzorgd. Daarom werken wij uitsluitend samen met Sloveense vertalers die een talenopleiding hebben gevolgd en hun vak goed kennen.

Zij zijn niet alleen vertrouwd met de grammatica en spelling van de Sloveense taal, maar ook met de culturele en taalkundige aspecten. Zo kunnen wij garanderen dat uw documenten snel en nauwkeurig worden vertaald.

Linguïstische eigenschappen en hun invloed op vertalingen

Het Sloveens telt meer dan veertig dialecten, die onder te brengen zijn in een van acht hoofddialecten. De standaardtaal is gebaseerd op een centraal dialect dat Dolenjski wordt genoemd. De vertaler moet hier rekening mee houden om zo misverstanden vermijden die verband houden met regionale kenmerken.

Men dient ook rekening te houden met het feit dat de moderne gesproken taal in aanzienlijke mate verschilt van het formele geschreven Sloveens. In de spreekvorm worden er veel leenwoorden van andere talen gebruikt die strikt verboden zijn in de literaire taal. De vertaler moet vertrouwd zijn met deze verschillen om een vertaling te kunnen leveren die geschikt is voor het doelpubliek.

Het Sloveens wordt geschreven met het Latijnse alfabet aangevuld met enkele letters met een diakritisch teken: č, š en ž. Waar het Nederlands een “x” schrijft, gebruikt het Sloveens altijd de schrijfwijze “ks”. Het Sloveens is een flecterende taal. Lidwoorden worden niet gebruikt en is er een grote vrijheid in de zinsbouw. Het Sloveens heeft ook zes naamvallen en kent een soort tweede infinitief.

Daarom kan enkel een moedertaalspreker van het Sloveens uw teksten nauwkeurig en precies vertalen. Wij hebben Sloveense vertalers voor vrijwel elk vakgebied en elke talencombinatie. Hebt u een vertaling van het Engels, Spaans, Duits, Nederlands of een minder courante taal nodig? Dan zijn wij de juiste partner voor u.

Bij ons kunt u ook terecht voor beëdigde en gelegaliseerde vertalingen van officiële documenten. Deze zijn bijvoorbeeld nodig als u in een ander land wilt gaan wonen. Wij verzorgen dagelijks beëdigde vertalingen van geboorteakten, huwelijksakten, diploma's, rijbewijzen, etc. bestemd voor officiële doeleinden.

Ontvang vandaag nog een gratis en vrijblijvende offerte voor uw vertaalproject!

Bel ons, mail ons uw tekst of vul het offerteformulier op de pagina in en wij bezorgen u - doorgaans binnen het uur - een gratis en vrijblijvende offerte. Zo simpel is het!

2020-05-06T13:15:34.4643885Z
Frederique Blom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Frederique een e‑mail
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATA
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.