Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Zakendoen met Rusland

Rusland is een van de snelst groeiende economieën ter wereld. Drijvend op gas en olie heeft de economie van het land de laatste decennia een flinke stap voorwaarts gemaakt. Belgische bedrijven en ondernemers slaan daarom hun vleugels uit richting Rusland om mee te liften op de groeiende afzetmarkt.

Rusland kan een moeilijk land zijn om zaken te doen, zeker door de stugge en wat afstandelijke houding van de Rus. Russen zijn moeilijk te doorgronden en kunnen zeker in het begin zelfs wat argwanend overkomen. Het is erg belangrijk vertrouwen te winnen, met vertrouwen gaan er in Rusland vele deuren open.

Tip 1: Zakelijke besprekingen

De eerste belangrijke regel in Rusland is: afspraak is afspraak. Een gemaakte afspraak wordt niet verzet of afgezegd, daar is niemand in Rusland van gediend. Om het broodnodige vertrouwen te winnen is het verstandig om te investeren in een goede relatie, een bespreking gaat dan ook meestal samen met een uitgebreid diner of lunch. Voorafgaand aan een bespreking stelt u zich netjes voor waarbij u rechtop staat, een stevige hand geeft en de persoon recht in de ogen aankijkt. Begin altijd met de oudste aanwezige vermits deze meestal de hoogste functie heeft. Belangrijk: bij een tafelschikking zitten mannen nooit aan de hoek van een tafel. Dit is een bijgeloof, want de man denkt dan dat hij voor altijd vrijgezel zal blijven.

Tip 2: Bureaucratisch en hiërarchisch

Het zakenleven is in Rusland erg bureaucratisch en hiërarchisch ingesteld. Er wordt dan ook vaak gewezen op regeltjes, hoe onbenullig die ook mogen lijken, of op de baas. De baas neemt de beslissingen en heeft altijd het laatste woord. Kijk dan niet raar op wanneer u een tijdje niets van uw gesprekspartner hoort. Deze kan namelijk op zijn vingers zijn getikt, of de baas heeft simpelweg geen tijd om uw voorstel door te lezen.

Tip 3: Titels

Titels zijn erg belangrijk in Rusland. Wanneer u weet dat uw zakenpartner bijvoorbeeld de titel Ingenieur heeft, spreek hem daar dan altijd mee aan. Dus niet "Meneer Poetin" maar "Ingenieur Poetin".

Tip 4: Zwakte

De Russische vlag

Zakendoen in Rusland? Snelvertaler geeft u meer informatie!

Toon tijdens een bespreking met een Rus nooit zwakte of twijfel. Russen houden van mensen die zeker zijn van hun zaak en zich niet van de wijs laten brengen. Toont u zwakte, dan kunt u er donder op zeggen dat u daar later op gepakt wordt.

Tip 5: Goedbedoelde grappen

De Russen hebben een heel ander soort humor dan Belgen. Waar wij vaak goedbedoelde of sarcastische grappen maken, wordt dit in Rusland niet gewaardeerd. Sterker nog, vaak wordt dit zelfs gezien als een belediging. Houdt hier dan ook rekening mee tijdens uw besprekingen.

Tip 6: Toosten

Russen hebben altijd een reden om te toosten. Dit gaan vaak gepaard met veel sterke drank in grote hoeveelheden. Laat u niet meeslepen in het tempo, dit komt uw handelspositie vaak niet ten goede. Wanneer u de deal gaat sluiten is het een goede tip om een fles Russische(!) wodka mee te nemen zodat u een toost kunt uitbrengen op uw gastheer.

Tip 7: Taal

Hoewel de jongere generatie steeds meer en beter Engels gaat praten, is het zeker aan te raden om een aantal woorden Russisch te leren. Handiger nog is het om een tolk mee te nemen zodat u zeker weet dat uw boodschap goed overkomt. Al uw correspondentie dient te worden vertaald, van e-mails tot documenten en visitekaartjes. Hiermee geeft u aan dat u respect heeft voor de taal en moeite wilt doen voor uw zakenpartner.

Wat kan Snelvertaler voor u betekenen?

Wilt u een professionele vertaling van al uw documenten naar het Russisch, dan bent u bij Snelvertaler aan het goede adres. Onze Russische medewerkers hebben veel ervaring in het vertalen van documenten en kunnen u zodoende ondersteunen in het succesvol zakendoen in Rusland. Voor meer informatie of het aanvragen van een vrijblijvende offerte kunt u het beste even contact op nemen met een van onze projectmanagers.

Bekijk, als u de Russische taal machtig bent onze Russische website www.fasttranslator.ru.

2019-11-18T12:48:28.9560951Z
Marleen van Dijk
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Marleen een e‑mail
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 50 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.