Zakendoen met Noorwegen

De Noorse vlag

Vraag een offerte aan en begin met succesvol zakendoen in Noorwegen!

Noorwegen is niet alleen een land van prachtige natuur, maar ook een land waar vele interessante, zakelijke opportuniteiten liggen. Anders dan in de rest van Europa, wordt de economie van Noorwegen op dit moment gekenmerkt door een sterke groei. Daarnaast is de werkeloosheid ook bijzonder laag in vergelijking met andere Europese landen. Hoewel het land veel zaken doet met andere Europese landen, is Noorwegen nog geen lid van de Europese Unie. De Noorse bevolking heeft toetreding tot twee keer toe middels een referendum afgewezen.

De belangrijkste industrieën

Die houding betekent echter niet dat er geen internationale handel plaatsvindt. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden zijn de belangrijkste handelspartners, maar ook voor Belgen is het prima zakendoen in dit Scandinavische land. Naast de handel zijn de Noren vooral werkzaam in de scheepvaart en de productie van aardolie en aardgas. Bedrijfstakken waarin ook de Belgen uitblinken en er dus genoeg kansen liggen voor zowel ondernemers als werkzoekenden. Om deze optimaal te benutten is het belangrijk om wat meer over de Noorse manier van zakendoen te weten. Daarom een aantal handige tips op een rijtje.

Tip 1: Toon interesse

Bij het uitwisselen van beleefdheden hoort ook het praten over koetjes en kalfjes. Noren waarderen het als u interesse in hen toont. Men praat graag over dingen die men in het weekend heeft gedaan en ook sport is een geliefd onderwerp, zeker als het op schaatsen en voetbal aankomt. Politiek gevoelige onderwerpen zoals het feit dat Noorwegen geen lid is van de EU, worden liever vermeden.

Tip 2: Wees op tijd

Ons kantoor.

Eén van onze kantoren in Noorwegen.

Stiptheid is in alle zakelijke relaties een belangrijk punt, maar zeker bij de Noren. Noren zullen altijd op tijd zijn en vaak zult u merken dat uw Noorse partner al ruim voor het afgesproken tijdstip aanwezig is. Van u wordt dan ook op zijn minst verwacht dat u op tijd bent. Omdat de Noren graag hun eigen tijd indelen, vinden afspraken zoveel mogelijk ’s ochtends plaats. Op die manier is men vrij om de rest van de dag naar eigen inzicht in te delen.

Tip 3: Wees beleefd

Dat klinkt als een open deur, maar in de Noorse zakencultuur is dit een aspect dat zeer hoog gewaardeerd wordt. Noren zijn beleefd tegen u, tonen interesse en verwachten dat ook terug. Laat uw Noorse zakenpartner dan ook altijd uitspreken. Iemand onderbreken tijdens een gesprek wordt als zeer onbeleefd ervaren. Net als in België, is het hier niet gebruikelijk om elkaar te tutoyeren, tenzij u al langer zaken met elkaar doet.

Tip 4: Leer een woordje Noors

Hoewel de Noren uitstekend Engels spreken, zullen ze het waarderen als u ook enige kennis van de Noorse taal heeft. Het is niet nodig om hele gesprekken in het Noors te voeren, maar wanneer u enkele woorden of zinnen kunt spreken wordt dat zeer op prijs gesteld. Denk hierbij aan de beleefdheden zoals begroetingen, maar ook aan enkele vaktermen die binnen uw werkterrein belangrijk zijn.

Professionele hulp bij uw zaken in Noorwegen

Wilt u goed voorbereid de Noorse markt betreden, dan helpt Snelvertaler u hier graag bij. Dat doen we op uiteenlopende vlakken. Allereerst natuurlijk met verschillende soorten vertalingen. Denk hierbij aan uw website, waarop u een gedeelte voor uw Noorse klanten in wilt richten. Maar ook uw bedrijfsdocumentatie en andere vormen van communicatie kunnen wij natuurlijk voor u vertalen. Voor officiële documenten zoals contracten en diploma’s verzorgen wij beëdigde vertalingen en daarnaast kunnen wij u ook van dienst zijn met tolken. Onmisbaar tijdens onderhandelingen of vergaderingen bijvoorbeeld.

Wilt u weten wat wij nog meer voor u kunnen betekenen? Kijk dan verder op onze website of neem contact op met één van onze Belgische vestigingen of onze vestiging in Oslo: + 47 2152 0253 , voor meer informatie. Als bedrijf hebben wij zelf ook veel ervaring met internationale dienstverlening, dus ook op dat vlak staan wij graag voor u klaar met informatie en advies.

2017-01-03T13:26:10.8385215Z

Simon Bombey
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Male83950
customer service
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 52 vertalers gaven ons een score van 4,9 uit 5.