Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Zakendoen in Zwitserland

Zwitserland is een van Europa's sterkste en stabielste economieën. Door de centrale ligging doen veel Europese bedrijven zaken in het land midden in de Alpen. Zwitserland behoort het niet tot de Europese Unie, hoewel het midden in Europa ligt. Dat kan ervoor zorgen dat u als bedrijf tegen andere regels aanloopt. Dit in combinatie met de totaal andere instelling van de Zwitser, maakt het een uitdaging om succesvol te ondernemen in Zwitserland.

Zwitsers zijn over het algemeen afwachtend en gereserveerd, dit kan een belemmering zijn tijdens het contact leggen. Daarom wordt ook geadviseerd om via een contactpersoon een bedrijf binnen te komen. Op de bonnefooi bedrijven benaderen heeft over het algemeen weinig nut, aangezien Zwitsers graag zakendoen met mensen of bedrijven die ze al kennen.

Tip 1: Etiquette

Zwitsers zijn een formeel volk, zeker in het zakenleven. Er wordt van u verwacht dat u zich zakelijk en formeel kleed en zich altijd netjes gedraagt. Tijdens een gesprek zit u rechtop met de knieën naast elkaar. Gelieve praat u niet te hard en laat u overbodige en uitbundige handbewegingen achterwegen.

Tip 2: Familiebedrijf

Familiebedrijven zijn erg belangrijk in Zwitserland. Wanneer u zaken gaan doen in Zwitserland, heeft u dus al snel een streepje voor als u een familiebedrijf vertegenwoordigt.

Tip 3: Hiërarchie

Het Zwitserse zakenleven staat bol van de hiërarchie. Anders dan bij ons is de oudste in het bedrijf ook vaak de baas. Om die reden doen Zwitsers ook liever zaken met oudere mensen, aangezien ze ervan uitgaan dat ze dan direct met de baas van doen hebben. Het is dan ook niet aan te raden een pas afgestudeerde vertegenwoordiger naar Zwitserland te sturen, meer succes boekt u door zelf te gaan of een oudere en ervaren werknemer te sturen.

Tip 4: Stiptheid

Net als de bekende uurwerken zijn Zwitsers punctuele mensen. Meestal geldt “Afspraak is afspraak.” en deze wordt ver van tevoren vastgezet. Het wordt dan ook niet op prijs gesteld afspraken af te zeggen of te verzetten vlak voor tijd. De afgesproken tijd wordt niet overschreden en mocht het risico bestaan dat u te laat komt, laat dit dan netjes weten.

Tip 5: Geduld

Tijdens besprekingen doet u best rustig aan. Besteedt eerst ruim de tijd om uw zakenpartner te leren kennen, vertrouwen staat hoog in het vaandel in het Zwitserse zakenleven. Wanneer uw zakenpartner u vertrouwt gaan er vele deuren voor u open.

Tip 6: Eten

Het is gebruikelijk om een zakelijke bespreking te houden onder het genot van een uitgebreid diner. De Zwitser eet doorgaans rond 18:30 en ligt doordeweeks vaak voor 00:00 in bed, maak het dus niet te laat. Een goede beurt maakt u door een heerlijke kaasfondue te organiseren, kaasfonduen is zo ongeveer de nationale sport.

Tip 7: Taal

Net als België bestaat Zwitserland bestaat uit meerdere taalgebieden. Een Duits deel, Italiaans deel, Frans deel en een Retroromaans deel. Het is dan ook erg verstandig om te weten in welk deel u zaken gaat doen. Als u weet in welk taalgebied het bedrijf zich bevindt kunt u daar al uw documenten op aanpassen. Ook uw visitekaartjes dienen te worden vertaald, het liefst heeft u een tweetalig kaartje: in het Engels en in de taal van het gebied.

Snelvertaler.be is zelf succesvol in Zwitserland en helpt u graag verder

Bent u van plan zaken te doen in Zwitserland? Laat Snelvertaler / Schnelluebersetzer.ch dan zorg dragen voor een professionele vertaling van al uw belangrijke documenten. Onze professionele vertalers hebben een ruime ervaring in de Zwitserse talen en kunnen u dus goed van dienst zijn. Zo hoeft u zich alleen maar bezig te houden met het verkopen van uw product of dienst.

Bronnen:

Taalhandleiding voor het Europese Bedrijfsleven, opgesteld door de EU: download pdf-document

2020-01-17T15:44:09.1279438Z
Simon Bombey
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Simon een e‑mail
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 44 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.