Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

De Braziliaanse vlag

Vraag nu een offerte aan!

Zakendoen in Zuid-Amerika

Wie zaken wil doen met een Zuid-Amerikaans land dient als eerste rekening te houden met de taalbarrière, want met uitzondering van Frans Guyana, Guyana en Suriname wordt vooral Spaans en Portugees gesproken. De meeste zakenmensen begrijpen wel Engels, maar in beperkte mate waardoor het zakendoen vooral in de eigen taal dient te gebeuren. Het inschakelen van een erkend vertaalbureau zoals Snelvertaler, dat u met raad en daad kan bijstaan en officiële documenten voor u kan vertalen is een voordeel als u de gesproken talen niet machtig bent.

Tips voor het welslagen van uw onderneming in Zuid-Amerika

Door de cultuurverschillen met West-Europa zal handel drijven in Zuid-Amerika of met een Zuid-Amerikaans bedrijf heel anders zijn dan u gewend bent. Wilt u succes hebben met uw onderneming of in uw relatie met een Zuid-Amerikaanse onderneming? Leest u dan onderstaande tips, die u zullen helpen bij het realiseren van uw doel.

Tip 1: Relaties opbouwen

Het hele netwerk in Zuid-Amerika hangt aan elkaar van relaties. Trek voldoende tijd uit om zakelijke relaties aan te knopen, ook als deze in uw ogen op dat moment van minder belang lijken. Persoonlijke gesprekken worden geprefereerd, terwijl telefonische contacten vermeden worden. Verwacht weinig respons op e-mails, dit is voor de gemiddelde Zuid-Amerikaan te onpersoonlijk.

De Surinaamse vlag

Zaken doen in Suriname?

Tip 2: Neem de tijd

Het leven in Zuid-Amerika is een stuk relaxter dan in Europa. De mens en vooral familie staan centraal. Het woord haasten is hier nog niet uitgevonden. U zult dus een stapje terug moeten doen en de tijd nemen voor zaken. Stressen is uit den boze.

Tip 3: Afspraken nakomen

Met de stiptheid wordt het niet zo nauw genomen. Een marge van een uur na de afgesproken tijd moet u zeker incalculeren als u een afspraak maakt. In sommige gevallen zal een afspraak zelfs helemaal niet doorgaan en zult u dit pas ruim na de afgesproken tijd te horen krijgen. Rustig blijven, diep ademhalen en niet laten blijken dat u geïrriteerd bent is het beste.

De Colombiaanse vlag

Handel drijven met Colombia?

Tip 4: Hiërarchie

Als baas of directeur zal het personeel ontzag voor u hebben en u dient personeelsleden op zakelijke afstand te houden. Het respect voor de hoogste persoon in een bedrijf ziet u op alle vlakken terug, niet alleen in de manier waarop deze persoon aangesproken wordt, maar vooral in het feit dat alle beslissingen alleen door hem of haar genomen kunnen worden.

Tip 5: Toon belangstelling en luister

Zuid-Amerika is al lang geen arm continent meer, de welvaart neemt toe en dat is vooral te danken aan de eigen inzet en het falen van Europa. Een bepaalde nederigheid is aan te raden, ook als u meer ervaring heeft, want velen zijn de periode dat de voorvaderen slaven waren van de Europeanen nog niet vergeten. Als u door uw houding teveel blijk geeft van superioriteit zult u uw eigen ruiten ingooien.

Tip 6: Eetcultuur

Eten speelt een belangrijke rol in elk land van Zuid-Amerika. Spreek af voor een etentje en kies hierbij voor de lokale keuken, waardoor u in achting zult stijgen en het makkelijker zal worden om zakenrelaties op te bouwen.

De Chileense vlag

Kansen creëren in Chile?

Valkuilen

Natuurlijk zijn er naast bovenstaande ook zaken die vermeden dienen te worden. Denk hierbij aan het praten over politiek, corruptie, armoede of een andere situatie in het land, Zuid-Amerikanen zijn namelijk nationalistisch ingesteld en zien kritiek als een aanval op hun eigen persoonlijkheid. Spreek geen Spaans in Brazilië, dit wordt niet op prijs gesteld.

Taal hulp

Laat de taal geen barrière vormen op weg naar het succes. Snelvertaler wil uw partner zijn in de relatie met Zuid-Amerika. Het bedrijf is 24 uur per dag beschikbaar, heeft ruime ervaring en is gemachtigd om officiële documenten te vertalen. Ook zijn er tolken beschikbaar. Neem vrijblijvend een kijkje op onze site en overtuig u van onze diensten. Voor vragen of meer informatie kunt u contact met ons opnemen. Een offerte kunt u aanvragen door het offerteformulier rechts op uw scherm in te vullen of ons een e-mail te sturen.

2020-01-08T16:12:33.8924093Z
Marleen van Dijk
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Marleen een e‑mail
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 50 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.