Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel
Snel, ervaren en voordelig

Zakendoen in Tsjechië met Tsjechisch vertaalbureau Snelvertaler

Onze projectmanagers helpen u graag verder: bijvoorbeeld met een vrijblijvende offerteaanvraag.

Zakendoen in Tsjechië

Tsjechië is een van Europa's opkomende economieën. Hoewel veel mensen bevooroordeeld zijn over de stugge en norse cultuur van de Tsjechen, biedt het land voor Belgische ondernemingen zeker kansen. Wanneer je de Tsjech beter leert kennen zal je zien dat deze eigenlijk helemaal niet zo nors is. Het zakendoen gaat uiteraard anders dan we in België gewend zijn, maar wanneer u zich aan de volgende tips van vertaalbureau Snelvertaler houdt ligt de markt ook voor uw onderneming open en kunt u zich positief onderscheiden van andere bedrijven.

Tip 1: Persoonlijk contact

Tsjechen hechten veel waarde aan persoonlijk contact. De eerste ontmoetingen staan dan vaak ook in het teken van elkaar leren kennen. Direct ter zaken komen heeft vaak een averechts effect, bespreek tijdens de eerste ontmoeting dan ook niet direct de zaken. Praat bijvoorbeeld over het land Tsjechië. Tsjechen zijn erg gehecht aan en trots op hun land, kennis over de geschiedenis van het land wordt hierbij erg gewaardeerd. Zeg ook nooit dat Tsjechië een Oost-Europees land is, Tsjechen zelf vinden dat namelijk een belediging.

Tip 2: Direct

Sommige zakenmensen zijn van in het begin erg direct, dit wordt in Tsjechië echter als bot en onbeschoft ervaren. Een Tsjech zal dan ook nooit direct uw plannen afkeuren en zal proberen een naderend conflict zo snel mogelijk te ontwijken. Houdt er dus rekening mee dat u niet te direct bent.

Tip 3: Formeel

Zeker de eerste ontmoetingen en besprekingen met een Tsjech verlopen formeel. Er wordt netjes gepraat en kleding wordt afgestemd op de situatie. Tijdens besprekingen doet u er goed aan in een mooi pak te verschijnen. Vrouwen dragen meestal een mantelpak met een bijpassende, nette panty.

Tip 4: Status en hiërarchie

De Tsjechische zakenwereld draait om hiërarchie en status. De mensen met de meeste status of de hoogste opleiding staan aan het roer van een bedrijf en nemen de beslissingen. Kijk dan ook niet vreemd op wanneer uw zakenpartner eerst nog verantwoording af moet leggen of om goedkeuring moet vragen van de baas. Vermeld altijd eventuele titels voor uw naam op uw visitekaartje, dit verhoogt uw status en zorgt ervoor dat u sneller serieus genomen wordt.

Tip 5: Tijd

Neem de tijd voor een ontmoeting met een Tsjech. Wanneer de ontmoeting soepel verloopt en u in goede aarde valt, is het normaal dat een afspraak lang uitloopt. Het is dan ook verstandig om geen afspraken direct na uw ontmoeting te plannen, het is erg onbeleefd om weg te lopen wanneer de Tsjech het gevoel heeft dat de ontmoeting nog niet op het einde loopt. De tijd wordt in Tsjechië ander weergegeven als in België, houdt daar rekening mee. 11:30 wordt bijvoorbeeld “½ 12” en 11:45 als “¾ 11”.

Tip 6: Vrijdagmiddag

Tsjechische vertalingen voor succesvol zakendoen

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan voor uw vertaling Tsjechisch.

Op vrijdagmiddag zijn veel bedrijven gesloten in Tsjechië, plan dan ook geen zakelijke afspraak op dit tijdstip. Vrijdagmiddag is de tijd voor familie en vrije tijd, wanneer u uw Tsjechische zakenpartner persoonlijk kent, kunt u uiteraard wel een afspraak maken, heb het hierbij echter niet over zaken.

Tip 7: Taal

Tsjechen, zeker de jonge generatie, spreken over het algemeen goed Engels. De oudere generatie spreekt als vreemde taal voornamelijk Duits met enig dialect. Hoewel u met Engels dus goed uit de voeten kunt is het vertalen van bijvoorbeeld uw visitekaartje naar het Tsjechisch altijd goed en wordt vaak gewaardeerd. Door uw officiële documenten, brieven en e-mails te vertalen naar het Tsjechisch verlopen de zaken over het algemeen voorspoediger. Snelvertaler heeft ruime ervaring met se Tsjechische markt en is dan ook de perfecte partner voor u als bedrijf. Laat uw documenten dan ook professioneel vertalen door vertaalbureau Snelvertaler. Vraag een vrijblijvende offerte aan via het offerteformulier of door uw document te e-mailen. U ontvangt vervolgens binnen het uur een offerte per e-mail.

2019-11-11T10:46:26.8891243Z
Seija Smets
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 50 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.