Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Zakendoen in Tadzjikistan

Zakendoen in Tadzjikistan met Snelvertaler

Vraag direct een offerte aan en doe succesvolle zaken in Tadzjikistan!

Bent u van plan om zaken te gaan doen in het buitenland? Dat vereist wel de nodige voorbereiding, gezien de verschillende culturen. Culturele verschillen zien we soms al bij zakelijke afspraken in eigen land of met een bedrijf uit een buurland. Hoe verder we over de grens zaken gaan doen, hoe groter over het algemeen de verschillen zijn. En het zou natuurlijk zonde zijn als de onderhandelingen mislukken omdat u niet op de hoogte bent van de gewoonten van het land waar u zaken mee doet. Tadzjikistan is een land waar steeds meer bedrijven zaken doen. De export van katoen en aluminium is de laatste jaren in dit land namelijk exponentieel gestegen. Wanneer u in dit land zaken wilt gaan doen, kan vertaalbureau Snelvertaler u van dienst zijn. In dit artikel geven onze experts u namelijk enkele tips over de gewoonten van de inwoners van dit land.

Tip 1: Vertrouwen en mondelinge afspraken

Wanneer u zaken wilt gaan doen in Tadzjikistan, is het verstandig om goed op te letten wat u zegt. Vertrouwen speelt namelijk een sleutelrol in gesprekken en onderhandelingen. Men is gewend om een relatie op te bouwen voordat men zaken doet en in deze relatie is vertrouwen essentieel. Let dus goed op wat u zegt, zodat u geen loze beloftes doet. Hierdoor kan immers de hele onderneming mislukken. Mensen uit dit land gaan er van uit dat een mondelinge belofte net zo geldig is als een schriftelijk contract. Beloof dus alleen dingen als u zeker weet dat u ze na kan komen en probeer uw gesprekspartner niet met een mooier geschetst beeld dan de werkelijkheid over de streep te halen. Dit kan eigenlijk alleen maar tegen u werken.

Tip 2: Religie

Het geloof is voor de inwoners van Tadzjikistan erg belangrijk. Het overgrote deel van de bevolking is moslim. Men ziet dit overigens niet als een geloof maar als een levenswijze, en het zijn dus over het algemeen praktiserende moslims. Dat is meteen het eerste aandachtspunt dat u indachtig moet houden wanneer u zaken wilt gaan doen in dit land. Natuurlijk hoeft u niet te doen alsof u moslim bent, maar het is wel erg handig dat u van tevoren het een en ander weet over deze religie en dat u belangstelling en respect toont voor deze manier van leven. Dit vinden de mensen zeker aangenaam en deugddoend!

Tip 3: Wees persoonlijk

Belangstelling tonen is überhaupt erg aan te raden wanneer u zaken gaat doen in dit land. Vraag uw gesprekspartner naar de familie, naar het bedrijf en naar zijn carrière. Vermijd politieke onderwerpen, aangezien die erg gevoelig kunnen liggen in dit land. Aangezien Tadzjikistan een islamitisch land is, is het ook erg verstandig om gepast gekleed te gaan. Dat betekent voor mannen een net pak en voor vrouwen kleding waarbij schouders en knieën bedekt zijn. Verder zijn roken, drinken en het eten van varkensvlees in veel gevallen niet aan te raden. Wacht met deze dingen altijd af en analyseer wat uw zaken partner doet.

Tip 4: Geschenken

Vertaalbureau Snelvertaler helpt met succesvol zakendoen in Tadzjikistan

Onze projectmanagers helpen u graag verder, bijvoorbeeld met een offerteaanvraag.

Het geven en ontvangen van geschenken is geen gewoonte in Tadzjikistan, maar het is ook weer niet ontzettend vreemd of beledigend om een geschenk mee te nemen. Het wordt in ieder geval niet van u verwacht. Als u een uitnodiging voor een bruiloft of een ander feest krijgt, kunt u die beter niet afslaan. Dat is namelijk een belediging.

Tip 5: De taal

Heeft u problemen met de taal? Dan kan vertaalbureau Snelvertaler u uitstekend van dienst zijn. Ons online vertaalbureau heeft jarenlang ervaring met het vertalen van zakelijke documenten. Neem contact met ons op om te zien wat wij voor u kunnen betekenen, of vraag direct een vrijblijvende offerte aan. Dat kunt u doen door ons het te vertalen document te e-mailen of door het offerteformulier in te vullen. U ontvangt vervolgens binnen het uur een offerte per e-mail.

2019-11-18T11:20:01.9650013Z
Marleen van Dijk
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Marleen een e‑mail
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 44 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.