Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Zakendoen in Portugal

Zakendoen in Portugal met vertaalbureau Snelvertaler

Vraag direct een offerte om uw document in perfect Portugees te laten vertalen.

Hoewel Portugal lid is van de Europese Unie, kan het zakendoen in dit land niet vergeleken worden met de zakelijke instelling van de gemiddelde Belg. De zuidelijke mentaliteit zorgt voor een heel andere kijk op het begrip tijd. Het tonen van onbegrip tegenover laatkomers is een grote valkuil voor de stipte zakenman of –vrouw. Hoewel men zich in het Spaans verstaanbaar zou kunnen maken, door de nauwe verwantschap van het Spaans en Portugees, dient men uit respect voor de partner uitsluitend in het Portugees of Engels te onderhandelen. Het inschakelen van een vertaalbureau zal van onmisbare waarde zijn. Door wederzijds respect en rekening houdend met de aanwezige cultuurverschillen zult u verzekerd zijn van het welslagen van uw missie. De volgende tips van vertaalbureau Snelvertaler zullen u helpen om begrip op te brengen voor de Portugese zakencultuur.

Tip 1: Formeel

Zeker de eerste kennismaking zal altijd zeer formeel verlopen, waarbij men elkaar de handen schudt, zowel tijdens de begroeting als bij het afscheid en het uitwisselen van visitekaartjes maakt onderdeel uit van de formaliteit. De gesprekspartner wordt aangesproken bij de eventuele titel plus achternaam. De hiërarchie is duidelijk: de baas bepaalt en dientengevolge dient hij/zij formeel behandelt te worden.

Tip 2: Zakenlunch of invitatie thuis

Evenals in omringende landen speelt eten een vrij grote rol in het leven van de Portugees. Deze laat zich dan ook graag uitnodigen voor een zakenlunch. Hoewel de meeste afspraken zich buiten de persoonlijke woonomgeving af zullen spelen, kan het voorkomen dat men toch thuis uitgenodigd wordt. Een klein presentje voor de gastvrouw wordt bijzonder op prijs gesteld, waarbij u er echter voor dient te waken dat het een groot of duur cadeau is, omdat dit in het eerste geval de gastheer in verlegenheid brengt en in het tweede geval gezien kan worden als omkoperij.

Tip 3: Investeer in een goed, sociaal gesprek

Portugezen zijn er niet van gediend als men met de deur in huis valt. Beter is het om het onderlinge vertrouwen op te bouwen, door interesse te tonen in elkaars geschiedenis en cultuur. Wie hoge ogen wil scoren zorgt er tevens voor voldoende af te weten over voetbal, aangezien dit een geliefd gespreksonderwerp is. Pas wel op het doordrukken van de eigen mening of het erop staan dat uitsluitend over zaken gesproken wordt, door dit te doen worden Portugese zakenpartners afgeschrikt.

Tip 4: Portugese dresscode

De relaxte levensstijl van menig Portugees komt niet overeen met de kleding die een serieuze zakenpartner zal dragen. Voor de warme zomermaanden geldt hiervoor een dun en lichtkleurig pak, terwijl in de wintermaanden een net en donker pak kan volstaan.

Tip 5: Tijd is een rekbaar begrip

Punctualiteit hoeft niet verwacht te worden. Houd bij afspraken een ruime marge aan en geef de ander de gelegenheid om op zijn of haar tijd aanwezig te zijn, zelfs als u hiervoor een half uur langer moet wachten. Brieven worden niet noodzakelijkerwijs meteen beantwoord, een vriendelijk telefoontje indien het antwoord te lang op zich laat wachten kan de zaak bespoedigen.

Valkuilen

Portugees vertaalbureau Snelvertaler verzorgt al uw Portugese vertalingen.

Onze medewerkers helpen u graag, neem contact met ze op!

Zoals reeds eerder aangegeven kan het spreken van Spaans beter vermeden worden. De jongere generatie spreekt over het algemeen wel voldoende Engels, maar beter nog is zaken in het Portugees af te handelen. De oudere generatie leeft vaak nog volgens de oude waarden en normen, terwijl jongeren steeds vaker de in Europa heersende cultuur overnemen.

Taal hulp

Laat de taal geen barrière vormen, schakel de hulp van Snelvertaler in. Erkende vertalers en tolken, met ruime ervaring kunnen op uiteenlopende gebieden ingezet worden. Ook voor het vertalen van officiële documenten bent u bij ons aan het juiste adres. Neem vandaag nog geheel vrijblijvend contact met vertaalbureau Snelvertaler op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

2019-11-18T12:45:00.0540951Z
Simon Bombey
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Simon een e‑mail

Ook nu staat snelvertaler voor u klaar.

Contacteer ons op 03/547 01 70

Vraag een offerte aan of stuur ons een e-mail met uw vraag.

ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATA
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.