Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Zakendoen in Oostenrijk

Veel mensen onderschatten het verschil in zakencultuur tussen diverse landen. En dat gaat niet enkel over landen uit verre werelddelen. Ook landen binnen Europa hebben vaak een andere manier van zakendoen dan wij Belgen. Het is dan ook belangrijk dat u van deze cultuurverschillen op de hoogte bent zodat u daar op in kunt spelen wanneer u met een van deze landen zaken wilt gaan doen. Oostenrijk bijvoorbeeld heeft behoorlijk wat verschillen met België. Wilt u zaken gaan doen met een onderneming uit Oostenrijk? Dan zetten wij in dit artikel alvast wat tips voor u op een rijtje, zodat u goed voorbereid bent.

Terughoudend

Wanneer u zaken snel wilt afhandelen, bent u in Oostenrijk op het verkeerde adres. Oostenrijkers staan er namelijk om bekend dat ze behoorlijk terughoudend zijn in het aangaan van een zakelijke relatie. Het is dus van cruciaal belang dat u de tijd neemt om een (vertrouwens)relatie op te bouwen. Men streeft in het land dan ook naar een langetermijnrelatie. Daarbij is persoonlijk contact erg belangrijk. Laat dus zien dat u geïnteresseerd bent in de persoon met wie u zaken doet. Niet enkel in zijn of haar onderneming maar ook in het privéleven. Laat ook regelmatig uw gezicht zien of bel uw zakenrelatie even op voor een kort gesprek. Dat wordt zeer op prijs gesteld.

Zakelijk en formeel

Oostenrijkers zijn gewend om op een zakelijke wijze met elkaar om te gaan. Daarbij wordt veelvuldig gebruikt gemaakt van titels en functienamen. Het is dus belangrijk om uzelf zakelijk te presenteren. Binnen deze presentatie zijn twee aspecten van groot belang: het beheersen van de Duitse taal en het dragen van de juiste formele kleding. Zorg dus dat u Duits kunt spreken of dat er iemand in uw gezelschap is die Duits kan spreken. Zorg ook dat u altijd formeel en netjes gekleed bent, aangezien men dat erg belangrijk vindt. Het is ook de gewoonte om iedereen die bij een meeting, vergadering of gesprek aanwezig is een visitekaartje te overhandigen. Daarbij kunt overigens het beste kiezen voor een Duits visitekaartje.

Kom afspraken na

Wanneer u zaken gaat doen met een onderneming uit Oostenrijk is het erg belangrijk dat u zich aan afspraken en beloften houdt. Oostenrijkers knappen af wanneer u uw beloften niet nakomt. Bovendien is het verstandig om in het achterhoofd te houden dat Oostenrijkers zeggen wat ze denken en dus het hart op de tong hebben. Ook zijn er enkele dingen die u vooral niet moet doen. Probeer bijvoorbeeld niet om Oostenrijk en Duitsland in een adem te noemen, aangezien dat een gevoelig punt is. Ook onderwerpen als religie en antisemitisme kunnen beter vermeden worden.

Taal

De taal is in Oostenrijk een belangrijk punt. Men beheerst soms wel andere talen maar geven de voorkeur aan Duits. Het is dan ook belangrijk dat u Duits spreek of iemand meeneemt die Duits spreekt. Daarnaast is het aan te raden om alle documenten, van visitekaartjes tot contracten, in het Duits op te stellen. Daarvoor kunt u overigens terecht bij Snelvertaler. Al jarenlang vertalen wij zakelijke documenten die onderhandelingen ondersteunen voor allerhande bedrijven. Wij kunnen u met onze vaardigheden dan ook uitstekend van dienst zijn. Neem contact met ons op en wij kijken graag samen met u wat er voor uw bedrijf mogelijk is.

2019-11-18T11:30:44.2732257Z
Seija Smets
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Seija een e‑mail
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 50 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.