Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Zakendoen in Macedonië

Zakendoen in Macedonië met vertaalbureau Snelvertaler

Vraag direct een offerte aan voor uw Macedonische vertaling of tolk.

Als Balkanland dat op de drempel van de Europese Unie staat, is Macedonië voor veel ondernemers een interessant gebied. De bewogen geschiedenis van het land zorgt daarbij nog wel eens voor wat verwarring, waarbij het vooral in persoonlijke gesprekken wel eens lastig kan zijn om de juiste informatie paraat te hebben. Het voeren van politieke discussies wordt dan ook niet aangeraden, maar het wordt wel gewaardeerd als u enige blijk geeft van kennis van deze geschiedenis.

Dat Macedonië tot 1991 deel uitmaakte van Joegoslavië behoort voor de meeste ondernemers wel tot de aanwezige basiskennis. Hoewel het land aanvankelijk niet gebukt ging onder de oorlogen van de vroege jaren negentig, was er in 2001 wel strijd tussen de Albanese minderheid en het leger van Macedonië. Inmiddels is de positie van Albanezen en Macedoniërs verbeterd. Het zakendoen in Macedonië lastig zijn als u niet precies weet hoe het er in dit land aan toe gaat. Daarom enkele handige tips van Snelvertaler

Tip 1: Spreken

Volgens de Macedoniërs is iemand die veel praat iemand die eigenlijk niet zoveel interessants te melden heeft. Wijd dus niet teveel uit over koetjes en kalfjes en beperk uw gespreksstof in formele gesprekken zoveel mogelijk tot de kern van de zaak. Hard praten wordt ook als onbeleefd ervaren, dus als u een luide stem heeft is het ook goed om hier op te letten.

Tip 2: Begroeting

Het zakelijke klimaat is in Macedonië nogal formeel en daarbij is een juiste manier van begroeten natuurlijk van belang. In dit land betekent dat een ferme handdruk, een blik in de ogen en een groet die afhankelijk is van het moment van de dag. Weet u de exacte titel van de persoon in kwestie, dan maakt u indruk wanneer u deze gebruikt. In andere gevallen is de achternaam in combinatie met meneer of mevrouw een goede manier om iemand te begroeten. Ruimte voor informeel contact is er wel, maar dan wel op initiatief van uw Macedonische gastheer- of vrouw.

Tip 2: Tact

Hoewel we in West-Europa gewend zijn om het gewoon te zeggen wanneer iets ons niet bevalt, ligt dat in Macedonië gevoeliger. Men communiceert wat indirecter, dus houd rekening met omslachtige verontschuldigingen wanneer men eigenlijk gewoon het liefst ‘nee’ zegt. Wanneer een relatie wat langduriger is wordt dit al snel gemakkelijker, wat het zeker de moeite waard maakt om hier in te investeren.

Tip 3: Geduld

Zakelijke bijeenkomsten kunnen nog wel eens lang duren in Macedonië. Verwacht daarom ook niet dat uw mogelijke zakenpartners over één nacht ijs zullen gaan bij het nemen van beslissingen. Macedoniërs zullen het echter wel wel waarderen als u uw informatie to the point bent formuleert, en deze waar mogelijk visueel ondersteunt. Wees in uw onderhandelingen ook niet te agressief, aangezien Macedoniërs in de beginfase zijn vaak wat achterdochtig zijn ten opzichte van buitenlanders. Hierbij kan het waardevol zijn om een tolk mee te nemen die de taal spreekt.

Snelvertaler.be en Macedonië

Macedonische vertalingen voor succesvol zakendoen met Snelvertaler

Onze projectmanagers helpen u graag succesvol te ondernemen in Macedonië.

Naast het Macedonisch als hoofdtaal wordt er in Macedonië ook Albanees, Turks en Servisch gesproken. De meeste ondernemers zullen deze talen niet zelf machtig zijn, maar gelukkig staan de vertalers van vertaalbureau Snelvertaler altijd klaar om hierbij een passende ondersteuning te bieden. Dit kan bijvoorbeeld bij het vertalen van officiële documenten die nodig zijn voor bepaalde vergunningen of voor een geschikt cv om mee te sturen met uw sollicitatie. Voor het inhuren van een tolk bent u bij ons ook aan het juiste adres, net als voor specifiek advies over ondernemen in Macedonië. Neem contact op en we helpen u graag verder! Direct een offerte aanvragen? Vul het offerteformulier in of verstuur uw document naar ons per e-mail. U ontvangt vervolgens binnen het uur een offerte per e-mail.

2019-11-18T12:39:58.9440951Z
Marleen van Dijk
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Marleen een e‑mail
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATA
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.