Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Zakendoen in Litouwen

Als Belgen denken aan buitenlandse handel, dan zal niet meteen aan Litouwen worden gedacht. Echter, Litouwen is voor veel internationale bedrijven een goede bestemming gebleken voor het inrichten van een backoffice. De ICT infrastructuur is één van de beste ter wereld en het algemene opleidingsniveau van de Litouwers is zeer hoog. Bovendien spreken de meeste Litouwers tenminste één of meerdere vreemde talen. De combinatie van deze drie factoren en de strategische ligging tussen Rusland en West-Europa, maakt Litouwen een hele interessante locatie om een facilitair bedrijf op te zetten, zoals callcenters en backoffices.

Litouwen is een met amper 3 miljoen inwoners één van de kleinere landen in Europa. Sinds 2004 is Litouwen lid van de Europese Unie en met Rusland als buurland is Litouwen een ideale springplank vanuit Europa naar de grote Russische markt. Veel mensen spreken niet enkel Russisch, maar ook Engels en aan de westkust van Litouwen wordt Duits gesproken. In de afgelopen jaren heeft Litouwen sterk geïnvesteerd in een hoogwaardige ICT infrastructuur en in kennisindustrieën zoals de biotechnologie, de medische industrie en engineering. Ook voor de transportsector is Litouwen een groot leverancier van materiaal en van personeel. Kortom, Litouwen is een verborgen economie in Europa welke steeds vaker door Belgische bedrijven wordt ontdekt. Als Vlaamse investeerder of handelaar met Litouwen is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de gewoonten van de Litouwers. Snelvertaler helpt u met de belangrijkste zakelijke tips:

Tip 1: Formeel

Litouwers zijn formeel in gedrag. Respecteer dit en draag een stropdas en ga vooral niet te nonchalant met uw zakenpartner om. Het handen schudden doet u staande en bij voorkeur in de vergaderzaal, niet op de gang. Maak oogcontact en lach alleen als u het echt meent.

Tip 2: Organisatie

Litouwers zijn georganiseerd en stipt. Een afspraak is voorbereid en de agenda van een vergadering of afspraak wordt van te voren vastgelegd. Een telefonisch vastgelegde afspraak hoort dan ook per e-mail te worden opgevolgd. Als een Litouwer denkt ook maar één minuut te laat te komen, bellen ze om zich te excuseren. Ze verwachten deze organisatie en stiptheid van hun Belgische zakenpartners.

Tip 3: Cultuur

Verdiep u in de Litouwse geschiedenis. Litouwers zijn heel erg trots op hun cultuur en maak geen grapjes over de achtergrond van Litouwers. Maak niet de fout om de Litouwse cultuur en geschiedenis te verwarren met die van de andere Baltische staten en veronderstel zeker niet dat Litouwen onderdeel is van Rusland. Litouwen was de eerste staat die zich afscheidde van de Sovjet-Unie en is lange tijd door Rusland economisch geboycot.

Tip 4: Hiërarchie

Litouwse bedrijven zijn hiërarchisch en beslissingen worden genomen door de leiders en directeuren. Over het algemeen worden beslissingen snel genomen en de uitwerking van deals gebeurt volgens afspraak en deadlines worden strikt opgevolgd. Wanneer u deze instelling deelt, dan bouwt u samen een efficiënte en waardevolle zakenrelatie op.

Tip 5: Geschenken

Neem een cadeautje mee voor uw Litouwse zakenpartner. Krijgt u een cadeautje? Pak deze meteen uit en toon uw dankbaarheid. Indien u als Belg bloemen geeft als cadeautje, geef dan altijd een boeket met een oneven aantal bloemen. Een boeket met een even aantal bloemen wordt bij rouw gegeven. Vermijd gele bloemen in een boeket, want gele bloemen staan symbool voor een beëindiging of scheiding.

Over het algemeen gaat het vrij makkelijk om zaken te doen met de Litouwers. Er zijn situaties dat het noodzakelijk is om uw communicatie en uw documenten in het Litouws te regelen. Vertrouw dan op de professionele services van Snelvertaler, ook in het Litouws. Via internet regelen wij al uw vertalingen in Litouws-Nederlands en Nederlands-Litouws.

2019-11-18T12:39:23.1450951Z
Erwin Vroom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Erwin een e‑mail

Ook nu staat snelvertaler voor u klaar.

Contacteer ons op 03/547 01 70

Vraag een offerte aan of stuur ons een e-mail met uw vraag.

ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATA
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.