Zakendoen in Letland

Vraag nu een offerte aan voor uw Letse vertalingen en breng uw Letse zakendeals tot een succes!

Zakendoen in Letland

De businesswereld zit in ieder land anders in elkaar. Zeker als u zaken wilt doen in een land waar de cultuur en geschiedenis u niet helemaal duidelijk van is, is het belangrijk om hier wel onderzoek naar te doen. Miscommunicaties wilt u natuurlijk voorkomen, en uw ondernemingsplannen wilt u uiteraard tot een succes brengen. Ons vertaalbureau Snelvertaler benoemt enkele valkuilen en geeft tips om het zakendoen in Letland zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Tip 1: Neem de tijd

Sommige zakenmensen zijn gewend om direct en to-the-point te zijn: alles moet zo snel mogelijk afgehandeld worden, want tijd is geld. Letlanders vinden het fijner om eerst kennis te maken en meer over elkaar te weten te komen voordat ze overgaan tot zaken doen. Geduld is een schone zaak, zeker bij zakendoen met Letlanders. Het is slim om uw zakenpartner eerst mee te vragen voor een kop koffie, een lunch of een diner om elkaar beter te leren kennen. Letlanders zijn erg familiair, dus een informeel gesprek over de familie is altijd een goede start.

Tip 2: Weet met wie u praat

De geschiedenis van Letland zit complex in elkaar en geen enkele Letlander zal u deze in vijf minuten uit kunnen leggen. Het is een gevoelig punt bij veel Letlanders en dus zeker een punt van aandacht bij het zakendoen. Het land werd in 1991 onafhankelijk, na de Sovjet-periode, maar tot op de dag van vandaag wonen nog veel geëmigreerde Russen in Letland, tot ergernis van veel Letse Letlanders.

Verdiept u zich van tevoren dus in de Letse geschiedenis en vraag uzelf af welke nationaliteit uw zakenpartner heeft. Er bestaat tussen Letse Letlanders en Russische Letlanders een wereld van verschil qua gedrag, houding en handelen. Daarnaast wilt u ook uw zakenpartner niet, ook al is het onbedoeld, beledigen of van streek te brengen. Als u interesse toont in de geschiedenis van het land zal dit zeker gewaardeerd worden.

Tip 3: Houd rekening met hun bescheidenheid

Letlanders zijn over het algemeen een rustig volk en zullen niet snel het laatste woord willen hebben of de straat op gaan om te demonstreren. Ze zijn enigszins bescheiden en zullen het niet snel toegeven wanneer ze het oneens zijn met iets of iemand. Neem dus de tijd om uit te zoeken hoe uw zakenpartner daadwerkelijk over bepaalde ideeën of plannen denkt. Hun bescheidenheid zal dan plaatsmaken voor eerlijke antwoorden. Een hooghartige en/of commanderende houding wordt tijdens het zakendoen in Letland niet erg gewaardeerd, dus houd het zelf ook rustig en bescheiden.

Tip 4: Complimenten geven

Door hun bescheidenheid zijn Letlanders niet gewend om complimenten te ontvangen. Hierdoor kan een compliment geven vaak positief uitpakken. Uw zakenpartner zal zich gewaardeerd voelen door u en dus wellicht meer geneigd zaken met u te doen. Zorg er wel voor dat de complimenten gemeend zijn en overdrijf er niet mee.

Een vertaling vanuit of naar het Lets nodig?

Het zakendoen met Letlanders kan bespoedigd worden door uw teksten en documenten te laten vertalen door ons vertaalbureau Snelvertaler. Wij hebben ruime ervaring met het vertalen van verschillende soorten documenten, van zakelijke documenten die onderhandelingen steunen tot commerciële teksten om een product te verkopen. Vraag meer informatie aan een van onze project managers.

2016-07-13T07:11:26.9296009Z

Erwin Vroom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Male83950
customer service
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 52 vertalers gaven ons een score van 4,9 uit 5.