Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Zakendoen in Kroatië

Kroatië, het mooie land aan de Adriatische Zee. Kroatië is één van de staten die onderdeel uitmaakte van voormalig Joegoslavië. Inmiddels heeft het land zich als zelfstandige staat goed bewezen en is de economische groei voorspoedig geweest. Het land heeft veel moeite gedaan om een goede infrastructuur op te bouwen en met succes. Met een populatie van 4,5 miljoen inwoners, zal het land niet meteen als een belangrijke afzetmarkt worden beschouwd. Toch vinden Belgen Kroatië een interessant zakenland en is bvb Nederland de tweede grootste buitenlandse investeerder in het land. Waarom is Kroatië zo interessant? Kroatië is onderdeel van de EU en biedt toegang tot de andere landen in de Balkan. Zaken doen in Kroatië kan heel lucratief zijn. Met welke zakelijke cultuur verschillen moet u rekening houden?

Tip 1: Nationale trots

In 1991 riep Kroatië de onafhankelijkheid uit. De Kroaten hebben dan ook een sterk gevoel voor nationalisme en zullen de trost voor hun land niet onder stoelen of banken steken. Dit kan arrogant overkomen op buitenlandse zakenmensen. Kroaten zijn niet alleen trots op hun land en hun vrijheid, maar ook op hun familie en hun geloof. De Vlaamse zakenman of –vrouw zal absoluut begrip moeten tonen voor deze aangelegenheden. Ga in geen enkel geval een gesprek aan, laat staan een discussie, over geloof, oorlog of etnische zaken.

Tip 2: Formeel blijven

De Kroaat is in zakelijke bijeenkomsten formeel en heeft respect voor zijn of haar zakenpartner. Tutoyeren is niet toegestaan, dus spreek zakelijke partners best altijd aan met hun titel en achternaam.

Tip 3: Humor

Ondanks de formele houding, is humor toch erg belangrijk voor de zakenpartner uit Kroatië. Let op, sarcastische humor komt veel voor. Veel buitenlanders hebben in eerste instantie niet door dat er een grap gemaakt werd. De Kroaat bedoelt dit overigens zeker niet kwaad en heeft geen achterliggende gedachte bij zijn of haar grappen. Als buitenlandse zakenman in Kroatië moet u openstaan voor deze grappen. Wees voorzichtig met het uitspreken van kritiek richting uw zakenpartner of collega’s uit Kroatië. Kroaten zijn erg trots en wanneer ze beledigd worden, zullen ze niet meer met u samenwerken.

Tip 4: Eén iemand heeft de leiding

De structuur van bedrijven is hiërarchisch en beslissingsbevoegdheid ligt bij de directeur. Managers zijn aangesteld om medewerkers aan te sturen. De directeur is dan ook verantwoordelijk voor succes. Echter, niemand is verantwoordelijk als er projecten falen. Zorg dat alle afspraken door de directeur worden ondertekend.

Tip 5: Betrokkenheid werkt

Wanneer u in Kroatië bent, toon respect voor iedereen die u ontmoet, inclusief mensen die u ontmoet op straat. Accepteer hun hulp. Een Kroaat ziet het als zijn of haar taak om het u naar de zin te maken in hun land en zal u graag van allerlei informatie voorzien. Door hen om hulp te vragen kweekt u vertrouwen. Voordat een vergadering of een presentatie begint, is het belangrijk om even tijd uit te trekken voor een informeel praatje om het ijs te breken of om betrokkenheid te tonen. Tenslotte, laat één zijde van uw visitekaartje vertalen in het Kroatisch . Het is niet noodzakelijk, maar het wordt zeker gewaardeerd.

Zaken in de regio

Op de Balkan liggen culturele relaties gevoelig. Op zakelijk gebied hebben de Kroaten over het algemeen een goede relatie ontwikkeld met hun Servische collega’s, maar ook is Kroatië een goed land om zaken te ontplooien met landen als Bosnië en Montenegro. Split is een belangrijke havenstad in de regio. Kroatië is vanuit de EU een goede hub naar de rest van de Balkanlanden.

Vertalen van correspondentie en andere documenten in het Kroatisch

Wanneer u zaken doet met bedrijven in Kroatië, dan ontkomt u er niet aan om bepaalde contracten en leveringsvoorwaarden te vertalen in het Kroatisch. Snelvertaler heeft deskundige vertalers in dienst die u kunnen helpen bij het vertalen van al uw zakelijke documenten in het Kroatisch. Naast de zakelijke documenten en correspondentie kunt u rekenen op de deskundige vertalers van Snelvertaler voor uw presentaties, folders en offertes. Wanneer u een kopie van uw presentaties en voorstellen in het Kroatisch kunt afgeven, dan maakt u zeker indruk bij de Kroatische zakenpartner.

De kennis van Snelvertaler is groter dan het omzetten van commerciële of juridische documenten. Onze pool van specialisten delen de kennis over verschillende economische sectoren. Zo heeft Snelvertaler tot vertalers die medische stukken, gebruiksaanwijzingen van machines en andere branche gerelateerde documenten vanuit het Kroatisch vertalen, of juist vanuit het Nederlands in het Kroatisch kunnen vertalen. Exporteert u producten naar Kroatië? Wij vertalen voor u de exportpapieren, handleidingen en de garantie certificaten. Omdat onze service online toegankelijk is, kunt u altijd en overal op de vertalers van Snelvertaler rekenen.

Wilt u echt een goede indruk maken? Dan heeft u voor uw zaken in Kroatië een visitekaartje waarbij u op de achterkant uw gegevens in het Kroatisch laat drukken. Snelvertaler is uw partner om dit deskundig en professioneel te doen. Neem vrijblijvend contact op.

Bronnen:

Taalhandleiding voor het Europese Bedrijfsleven, opgesteld door de EU: Download

2019-11-11T10:45:31.9336293Z
Seija Smets
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Seija een e‑mail
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 44 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.