Zakendoen in Griekenland

Wanneer u zaken wilt gaan doen met ondernemingen uit andere landen, is het belangrijk dat u zich kunt aanpassen. Zo kweekt u namelijk sympathie bij mensen en is de kans dat uw zakendeal doorgaat een stuk groter. In dit artikel geven we u tips voor het zakendoen met Griekenland. Wanneer u dus zaken doet met een bedrijf uit dit land of dit van plan bent, kunt u deze info zeker goed gebruiken.

Tijd en kleding

Grieken hechten er waarde aan dat u op tijd bent wanneer u een zakelijke afspraak heeft. Daar staat tegenover dat ze zelf niet altijd op tijd komen. Spreek ze daar niet op aan, maar zorg dat u zelf altijd op tijd bent, zodat u punctueel overkomt. Ook de kleding is voor veel Griekse ondernemers belangrijk. Men vindt het belangrijk dat u correct en zakelijk gekleed gaat. Zorg dus altijd dat u formeel gekleed bent, zodat er op uw kleding niets aan te merken valt.

Begroeting en persoonlijk contact

De meeste Grieken vinden het erg belangrijk dat ze het goed kunnen vinden met hun zakenpartner. Als u voldoet aan de gewoonten van een begroeting en een gesprek zet u een grote stap in die richting. Grieken zijn bijvoorbeeld gewend om bij iedere ontmoeting elkaar een ferme handdruk te geven. Dat doet u zodra u aankomt en zodra u weggaat opnieuw. Houd dit ook consequent vol, zelfs als u meerdere malen per dag dezelfde zakenrelatie tegen komt. Probeer ook niet direct 'to the point' te komen. Begin eerst een rustig gesprek over algemene zaken en toon interesse in uw zakenrelatie.

Geschenken

Relatiegeschenken zijn geen vereiste in Griekenland. Wanneer u echter thuis bij een zakenrelatie wordt uitgenodigd is het verstandig om wel een geschenk mee te nemen. U kunt daarbij denken aan typische Belgische geschenken, want daar zijn ze in Griekenland dol op. Dat kan bijvoorbeeld Belgisch bier of fruit-jenever zijn. Wanneer u bij een zakenrelatie thuis wordt uitgenodigd dient u daarnaast pralines of dure bloemen mee te nemen als u een goede indruk wil maken.

Vermijden

Natuurlijk zijn er meer dan genoeg onderwerpen die u beter kunt vermijden als u in gesprek bent met uw Griekse zakenrelatie. Zo is het niet verstandig om te praten over Europa en de financiële steun die Griekenland krijgt. Ook onderwerpen als Turkije en Macedonië kunnen beter vermeden worden. Begin ook nooit over de nadelen van roken; Grieken roken veel en het is niet verstandig om daar iets van te zeggen.

Eten

Vrijwel alle inwoners van het land houden van eten. Ze houden ook erg van lang eten, een snelle hap is er niet bij. Vaak duurt een maaltijd dan ook twee tot drie uur. Probeer niet eerder weg te gaan, want dat wordt opgevat als een belediging. Weiger ook geen eten, want ook dat wordt niet gewaardeerd. Wees ook niet bang om een extra keer op te scheppen, daarmee laat u juist zien dat u de gezelligheid en het eten waardeert. Normaal gezien mogen de oudsten aan tafel eerst opscheppen.

Taal

Grieken vinden hun taal erg belangrijk. Ze zullen het dan ook fantastisch vinden als u wat Grieks spreekt, al zijn het maar enkele woorden. Daarmee kunt u erg veel indruk maken en dat kan net datgene zijn wat potentiele zakenrelaties over de streep trekt. Dat geldt ook voor uw zakelijke documenten. Wanneer u deze in het Grieks hebt, zult u veel indruk maken. U kunt uw zakelijke documenten laten vertalen door Snelvertaler. Bekijk gerust onze website en zie wat wij voor u kunnen betekenen!

2016-05-02T10:35:50.6876972Z

Seija Smets
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Female83950
customer service
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 52 vertalers gaven ons een score van 4,9 uit 5.