Zakendoen in Estland

Estland is het kleinste land van de Baltische Staten, maar is economisch goed ontwikkeld. Vooral Finse en Zweedse bedrijven hebben geïnvesteerd in Estland en doen veel handel met het land. Estland beschikt over een goede infrastructuur, een heel goed georganiseerde ICT sector en hoog opgeleide mensen. Estland is dan ook de perfecte locatie om hoogwaardige productiefaciliteiten op te zetten. De IT kennis die in Estland aanwezig is, wordt vooral door de buitenlandse bedrijven benut om traditionele productieprocessen te moderniseren. Zo wordt in Estland bijvoorbeeld veel kantoorapparatuur geproduceerd voor de Europese markt.

Estland is ook een belangrijke leverancier van hout en papier en daardoor doen veel verpakkingsbedrijven doen zaken met Estland. Door de Scandinavische invloeden wordt Estland ervaren als een gemakkelijk land om zaken mee te doen, zonder al te veel bureaucratie en het land heeft duidelijke regels. In Estland wordt Ests gesproken. Snelvertaler werkt met professionele vertalers die opgegroeid zijn in Estland. Heeft u plannen om zaken te doen met Estland? Dan geven we u een paar tips waarmee u rekening moet houden met betrekking tot de Estse cultuur:

Tip 1: Voorbereiding

De Estse zakenman of zakenvrouw is goed voorbereid voor afspraken. Een afspraak en de agenda worden van te voren vastgelegd. Uw eerste afspraak zal formeel verlopen en u krijgt een introductie van uw zakenpartner. Geef zelf dan ook een introductie. Alhoewel de Esten goed Engels spreken, is het verstandig om brochures en documenten te vertalen in het Ests ter verduidelijking van uw verhaal en om een goede indruk te maken.

Tip 2: Communicatie
Esten zijn direct in hun communicatie en Esten laten niet snel emotie zien. De communicatiestijl mag dan direct zijn, het is niet de bedoeling om zakenpartners te beledigen. Een beetje tactvol zijn is soms noodzakelijk voor een goede zakenrelatie. Een directe opmerking is dus niet als belediging bedoelt. Ook in presentaties is een directe benadering gebruikelijk. Voor het opbouwen van vertrouwen is het belangrijk dat u alleen dingen belooft die u ook daadwerkelijk kunt leveren.

Tip 3: Respecteer vrouwen

In Estland hebben veel vrouwen een vooraanstaande positie in het zakenleven. Behandel de vrouwen in Estland met respect. Toch is het niet ongebruikelijk om een beetje te flirten wanneer mannen en vrouwen zaken doen. Vat dit flirten niet te serieus op en laat u zich vooral niet afleiden.

Tip 4: Status

Status is belangrijk in Estland en formeel gedrag is gewenst tijdens zakelijke bijeenkomsten en afspraken. Draag nette, zakelijke kleding en geef altijd een hand bij begroeting. Oogcontact is normaal bij het geven van een hand. Belgen tutoyeren al niet onmiddellijk, maar in Estland is dit alleen toegestaan indien uw zakenpartner hiervoor toestemming heeft gegeven. In groepen blijft u uw zakenpartner altijd met de titel en achternaam aanspreken, vooral als deze zakenmensen hoge posities binnen een bedrijf hebben. Uw visitekaartje kunt u aan één zijde laten vertalen in het Ests. Snelvertaler helpt u graag bij de correcte vertaling.

Tip 5: Hiërarchie

Estse bedrijven zijn hiërarchisch georganiseerd en beslissingen worden door het top management genomen. Beslissingen duren langer wanneer met het top management overlegd moet worden. Het is dus raadzaam om in direct overleg met de directeur zaken te doen. Lukt dit niet, zorg er dan voor dat uw voorstellen en offertes in het Ests zijn opgesteld.

Onze vertalers kennen de taal én de cultuur met als resultaat dat u professioneel vertaalde documenten van Snelvertaler mag verwachten. Onze online services zijn overal bereikbaar. Dus als u tijdens uw verblijf in Estland documenten vanuit het Ests in het Nederlands vertaald wilt hebben, dan kunt u ook op de services van Snelvertaler rekenen. Natuurlijk vertalen wij uw offertes en contracten professioneel en nauwkeurig in het Ests!

2016-04-29T08:52:17.2376796Z

Seija Smets
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Female83950
customer service
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 52 vertalers gaven ons een score van 4,9 uit 5.