Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Zakendoen in Denemarken

Denemarken is het thuisland van een aantal grote internationale bedrijven en staat wereldwijd bekend om hoogwaardige kwalitatieve producten. Belgische en Deense bedrijven doen al jaren succesvol zaken met elkaar in vele branches. In de voedingsindustrie en in de landbouw zijn Vlaamse en Deense bedrijven al jarenlang partners. Veel Deense kleding-, schoenen- en modemerken zijn erg gewild bij de Belgen. Ook Deense designmeubels, sierraden en decoratie items worden als hoogwaardig en trendy beschouwd en zijn populair in België. Ook in de scheepvaart- en transportsector worden er tussen België en Denemarken veel zaken gedaan. En natuurlijk mag de windenergie niet ontbreken. Denemarken kent hele grote windmolenproducenten die veel afzetten in België.

Het is niet moeilijk om zaken te doen met de Denen. Toch is het gemakkelijk om op de hoogte te zijn van de zakelijke etiquette van de Deense zakenman. Snelvertaler helpt u graag met het vertalen van documenten van en naar het Deens. We hebben een aantal tips voor succesvol zaken doen met de Denen voor u op een rijtje gezet:

Tip 1: Communicatie

De Denen zijn direct in hun communicatie. Directe communicatie wordt gezien als eerlijk en oprecht, terwijl te lange verhalen de illusie wekken dat u iets te verbergen heeft. Verwacht geen lange smalltalk voorafgaand aan een afspraak of een vergadering. De Denen houden van droge humor en een grapje mag best gemaakt worden. Vermijd sarcasme of ironie in uw grappen, want de Denen begrijpen dit niet altijd.

Tip 2: Verantwoordelijkheid

De Denen staan bekend om design, kwalitatieve producten en om verantwoord ondernemen. Ze verwachten deze instelling ook van hun Belgische zakenpartners. Wanneer u niet kunt laten zien dat uw onderneming verantwoord omgaat met het milieu of geen maatschappelijke betrokkenheid toont, dan zal uw relatie met de Deense zakenpartner over het algemeen stroef verlopen. Verantwoord ondernemen is een serieuze zaak in Denemarken.

Tip 3: Organisatie

Wanneer u zaken doet met de Denen, zorg dat u georganiseerd bent en kom op tijd. Dit kunt u ook van uw Deense zakenpartners verwachten. Het is gebruikelijk om voorafgaand aan een afspraak een agenda met de onderwerpen van het gesprek op te stellen. Uw visitekaartje toont het fysieke adres van uw onderneming en niet enkel het postbusadres. Wanneer u een positieve indruk wilt maken op uw Deense zakenpartners, vertaal uw documenten dan niet enkel in het Engels, maar in ook in het Deens.

Tip 4: Bescheidenheid

In Denemarken is bescheidenheid en genegenheid belangrijk. Loop niet van stapel met dingen die u heeft bereikt of met luxe items. Uw eigenwaarde en uw gevoel voor sociale verantwoordelijkheid is, naast uw professionele carrière, onderdeel van uw succes als zakenman of zakenvrouw.

Tip 5: Formeel

Dat vrouwen net zo succesvol kunnen zijn als mannen, is al lang bewezen in Denemarken. Wanneer u een afspraak heeft met een Deens bedrijf en er is een vrouw aanwezig in de vergaderruimte, geef haar dan als eerste een hand. Handen schudden gebeurt kort en krachtig in Denemarken en het is gebruikelijk om elkaar in de ogen aan te kijken. De agenda van een afspraak is van te voren vastgelegd en deze wordt ook gevolgd. Uw kleding is zakelijk formeel en u spreekt uw zakenpartner alleen met een voornaam aan als deze daar nadrukkelijk toestemming voor heeft gegeven.

In de praktijk zijn de Deense en Vlaamse zakelijke cultuur vrij vergelijkbaar. Beide partners zullen goed in het Engels met elkaar kunnen communiceren. Snelvertaler helpt u met het vertalen van uw documenten van net Nederlands in het Deens en van het Deens in het Nederlands. Natuurlijk vertalen we websites, brochures, correspondentie en contracten, maar u kunt ook op Snelvertaler rekenen voor de vertaling van technische documenten.

2019-11-11T10:47:19.7454094Z
Marleen van Dijk
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Marleen een e‑mail
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 50 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.