Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Zakendoen in Bulgarije

Zaken doen in Bulgarije met vertaalbureau Snelvertaler

Vraag direct een offerte aan voor uw Bulgaarse vertaling.

Tijdens het zaken doen lopen veel ondernemers tegen cultuurverschillen aan. Dat geldt al in eigen land, maar helemaal als er over de grens zaken gedaan wordt. Vaak valt het bij de buurlanden nog wel mee, maar hoe verder we komen, hoe groter de verschillen kunnen zijn. U wilt natuurlijk geen flater slaan als u zaken gaat doen met een bedrijf uit een ander land. Het is daarom zaak om uzelf van tevoren goed voor te bereiden en te (laten) informeren over de cultuur van het land en in het bijzonder de zakencultuur. Wanneer u bijvoorbeeld zaken wilt gaan doen in Bulgarije, zijn er zeker een aantal aspecten die u dient te weten. Zo voorkomt u dat u een flater slaat en dat bijvoorbeeld een felbegeerde zakendeal niet door kan gaan. Om u alvast een eindje op weg te helpen met het zaken doen in Bulgarije, zet vertaalbureau Snelvertaler in dit artikel enkele tips op een rijtje over de (zaken)cultuur van dit land.

Kleding, lichaamstaal en relatiegeschenken

Tijdens zakelijke bijeenkomsten en afspraken wordt er verwacht dat u netjes gekleed gaat. Netjes wil in dit geval zeggen dat de mannen in een pak gekleed gaan en de vrouwen in een mantelpak waarbij u niet teveel huid laat zien. Een ander belangrijk punt waar u zeker rekening mee moet houden tijdens de gesprekken, is de lichaamstaal in het land. Zo zijn de hoofdgebaren voor ja en nee in dit land precies andersom: wanneer iemand zijn hoofd van links naar rechts schudt, is het “Ja” en wanneer iemand zijn hoofd van boven naar beneden knikt, is het “Neen”! Ook relatiegeschenken worden erg gewaardeerd in het land en zijn gebruikelijk. Let er daarbij op dat u geen enorm dure relatiegeschenken koopt, aangezien dit niet de gewoonte is. Kleine attenties, met name die uit eigen land, worden echter zeer gewaardeerd.

Bouw rustig een relatie op

Bulgaren, voornamelijk de wat oudere generatie, zijn een afwachtend volk. Ze zijn allesbehalve direct. Het is daarom belangrijk om niet te snel spijkers met koppen te willen slaan! Geef uw gesprekspartner de tijd om aan u te wennen en neem de tijd om een zakelijke relatie op te bouwen. Hierdoor kan het wel eens zo zijn dat het wat langer duurt voor u daadwerkelijk over zaken kunt beginnen, maar zo zorgt u er wel voor dat uw gesprekspartner u vertrouwt. Dat betekent overigens niet dat u het initiatief aan uw Bulgaarse zakenpartner moet laten, want dat werkt in veel gevallen niet. Houd vooral zelf het initiatief in handen, maar probeer niet te haastig en snel te werk te gaan. Dit zou uw gesprekspartner namelijk zomaar kunnen afschrikken waardoor de deal wellicht mislukt.

Afspraken

Vertaalbureau Snelvertaler helpt u graag succesvol zakendoen in Bulgarije

Onze projectmanagers staan u graag te woord.

Het is in Bulgarije de gewoonte om afspraken kort van te voren te maken. Contact leggen kunt u beter via de telefoon dan via e-mail doen. Tijdens de afspraak is het belangrijk dat u uw functie benadrukt aangezien status erg belangrijk is in het land. Zorg ook dat u op de hoogte bent van alle details van contracten en afspraken, aangezien Bulgaren erg gedetailleerd te werk gaan.

Taal

De taal is vaak een struikelblok voor het zaken doen in andere landen, zoals Bulgarije. Gelukkig kan vertaalbureau Snelvertaler u uitstekend van dienst zijn. Wij hebben jarenlange ervaring met het vertalen van zakelijke documenten en met tolkdiensten. Neem eens een kijkje op de website en zie wat wij, met onze vaardigheden en ervaring, voor u kunnen betekenen, wanneer u zaken wilt gaan doen in Bulgarije? Of neem contact op met onze projectmanagers. U kunt ook direct een offerte aanvragen, dat kunt u doen via het offerteformulier of door ons uw document te e-mailen. U ontvangt vervolgens binnen het uur een offerte per e-mail.

2019-11-11T10:32:43.8723620Z
Erwin Vroom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Erwin een e‑mail
Ook in deze moeilijke tijden van Corona staan wij nog steeds klaar om uw vertalingen uit te voeren. U kunt ons momenteel echter moeilijk telefonisch bereiken en onze fysieke kantoren zijn dicht, maar al uw aanvragen worden nog steeds snel en professioneel per e-mail behandeld. Aarzel dus zeker niet om ons een mailtje te sturen!
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 45 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.