Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Zakendoen in Brazilië

Braziliaanse vlag Snelvertaler

Vraag nu een offerte aan voor uw Braziliaans Portugese vertaling!

De sterk opkomende economie van Brazilië nodigt veel buitenlandse bedrijven uit om de groeiende afzetmarkt in te stappen. Zo ook veel Nederlandse ondernemers. Onlangs is koning Willem Alexander nog in het land geweest om de weg voor Nederlandse ondernemers te plaveien. Uit die handelsmissie bleek dat ondernemen in Nederland en Brazilië een wereld van verschil is.

Tip 1: Vertrouwen

De Braziliaanse zakenwereld drijft op onderling vertrouwen. Dat betekent dat er veel gepraat moet worden om aan uw potentiële zakenpartner te kunnen bewijzen dat u een betrouwbare partij bent. Een eerste ontmoeting zal dan ook vooral in het teken staan van onschuldige small talk over van alles behalve zaken. Familie, vrienden, sport, kinderen, vrijwel alles kan de revue passeren. Direct beginnen over zaken kan een Braziliaan opvatten als een belediging en dat is net het laatste wat u wilt!

Tip 2: Animerend

Gesprekken met een Braziliaan kunnen nogal animerend overkomen. Brazilianen houden van fysiek contact en wijde gebaren. Schouders aanraken en veel handgebaren horen bij de communicatie in Brazilië. Voelt u zich vooral niet overrompeld door de joviale houding van Brazilianen, probeer mee te gaan in deze vrolijkheid!

Tip 3: Persoonlijk

Brazilianen doen zaken met personen, niet met bedrijven. Het is voor grote bedrijven dan ook zeer verstandig om altijd dezelfde persoon op pad te sturen. Het kan dan ook voorkomen dat uw zakenpartner ineens geen zaken meer met uw onderneming wil doen als u een iemand anders naar hen toe stuurt.

Tip 4: Geduld

Ondernemen in Brazilië vergt veel van uw geduld. Het opzetten van bedrijven of leggen van contacten kan erg lang duren. Zorg ervoor dat alle documenten tot in de puntjes kloppen, een klein foutje kan al voor maanden vertraging zorgen.

Tip 5: Formeel

De zakelijke bespreking verloopt meestal in een formele sfeer. Althans, dat lijkt op het eerste gezicht zo. De kleding dient in ieder geval formeel te zijn. Gesprekken staan vaak bol van koetjes en kalfjes, ook wanneer u al een tijdje aan het vergaderen bent. Het kan zomaar ineens over iemand zijn kinderen gaan of over de voetbalwedstrijd van afgelopen zaterdag. Brazilianen hechten veel waarde aan presentatie, draag daarom altijd een mooi pak. Jeans dragen naar een zakelijke ontmoeting is echt not done.

Tip 5: Bureaucratie

Het is niet ongewoon om dagen te wachten op stempels van ambtenaren of belangrijke documenten. Dit komt doordat alles volgens de regels dient te gaan. Als u dacht dat u in België al tegen een hoop bureaucratische regels aanloopt, dan heeft het ondernemen in Brazilië nog veel voor in petto.

Tip 6: Wees flexibel

Een ondernemer in Brazilië dient enorm flexibel te zijn. Alles kan anders gaan dan gepland, dit kan zich uiten in veel verschillende aspecten van het zaken doen. Gesprekken lopen anders dan gedacht, regels zijn ineens veranderd of uw gesprekspartner komt later opdagen. Dit brengt ook een positieve kant met zich mee, afspraken kunnen op het laatste moment nog gemakkelijk veranderd worden. Vaak heeft uw zakenpartner ook al meerdere afspraken op dezelfde tijd staan.

Tip 7: Taal

De taal is enorm belangrijk in Brazilië, met wat toeristen-Braziliaans, Engels en een paar woorden Spaans gaat u het echt niet redden. Het inhuren van een (lokale) tolk is daarom een niet onverstandig idee. Een lokale tolk kent vaak de lokale regels en wetgeving ook beter, dit kan een hoop tijd schelen.

Hoe kan ons tolk- en vertaalbureau u helpen op de Braziliaanse markt?

Bent u van plan om te gaan profiteren van de groeiende Braziliaanse economie? Dan is het erg aan te raden om uw belangrijke documenten en correspondentie professioneel te laten vertalen. Snelvertaler kan u hier goed bij helpen. Wij hebben veel ervaring met vertalen en tolkdiensten in allerlei talen, ook in het Braziliaans. Neem contact met ons op en wij kijken graag samen met u wat er voor uw bedrijf mogelijk is.

2020-05-12T10:35:52.3173808Z
Erwin Vroom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Erwin een e‑mail
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATA
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.