Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Zaken doen met Polen

Zakendoen in Polen

Polen kent een sterke groei in zowel export als import. Bron: Bureau voor de statistiek van Polen (GUS)

Met meer dan 40 miljoen inwoners is Polen een belangrijke economie in Europa. Belgische bedrijven zien veel potentieel in de Poolse markt en willen graag succesvol zaken doen met Polen voor het exporteren van hun producten en services. Wist u dat bvb Nederland één van de grootste buitenlandse investeerders in Polen is? Veel zakenlieden zien de Poolse taal als barrière om hun producten en diensten zelf naar Polen te exporteren. Begrijpelijk, want Pools is een behoorlijk moeilijke taal. De Polen realiseren zich dat het spreken van Duits of Engels belangrijk is en vandaag de dag spreken veel Polen tenminste één van deze twee talen. Doet u zaken in Polen, dan weet u dat uw contracten in de Poolse taal moeten worden opgesteld. Snelvertaler heeft veel ervaring met het zakendoen in de Poolse taal en we vertalen dagelijks stukken vanuit het Nederlands naar het Pools en vanuit het Pools naar het Nederlands. Vooral veel bedrijven uit de bouwsector doen regelmatig beroep op onze diensten.

Tip 1: Polen ligt in Centraal Europa

In België spreken we graag over West- en Oost-Europa, maar er bestaat ook een “Centraal Europa”. Wanneer u met een Poolse zakenpartner spreekt, maak niet de fout door te veronderstellen dat Polen in Oost-Europa ligt. Een Pool zal u dit niet in dank afnemen. Bovendien zal een Pool zich afvragen of uw topografische kennis wel goed genoeg is om te begrijpen waar Polen als land ligt.

Tip 2: Hiërarchie

In Polen bestaat een sterk hiërarchische orde binnen bedrijven. De meeste managers in een Pools bedrijf hebben geen echte bevoegdheid om een beslissing te nemen. Van managers wordt verwacht dat ze managen en dat houdt in dat een manager in Polen vooral de taak heeft om nauwkeurige instructies uit te delen aan zijn of haar medewerkers. U kunt uzelf veel tijd besparen door geen tijd te verdoen met mensen die een managerstitel hebben, maar totaal geen autonomie. Een voorstel kunt u het beste doen aan de baas van uw gesprekspartner, aangezien het deze is die de beslissing hierover neemt.

Meestal bereikt een goed voorstel dat aan de verkeerde persoon werd voorgesteld, nooit zijn doel en zal het nooit uitgevoerd worden. Hebt u onverwacht toch iemand zonder autonomie een voorstel gedaan? Annuleer uw voorstel niet, maar vraag of u voorgesteld kunt worden aan de baas. En ga meteen voor de allerhoogste baas binnen een bedrijf in Polen.

Tip 3: Respect voor het geloof

Belgen zijn vrij open over het feit dat geloof ondergeschikt is aan vrijheid. Voor Polen is geloof belangrijk en het is vrij normaal dat rijke leden van een Russisch–Orthodoxe kerk altaars voor hun nabestaanden bouwen. In Polen is de katholieke overtuiging het grootste geloof. Het is raadzaam om in Polen geen mening over het geloof te hebben als het uw doel is om zaken te doen.

Succesvol zakendoen in Polen met Snelvertaler
Tip 4: Oud zeer

De oudere Poolse zakenman zal een persoon van status zijn. Uw netwerk van respectvolle Poolse zakenmensen en kennis van de cultuur zal van belang zijn. Bij de jonge Poolse entrepreneur zult u succes hebben door uw buitenlands netwerk te laten gelden. Beide type zakenlieden houden van lekker eten. De oudere Poolse zakenman is niet zo gecharmeerd van het woordje marketing. Marketing kost in zijn of haar ogen namelijk vooral geld. Gebruik het woord marketing dan ook niet, tenzij uw zakenpartner het woord zelf in positieve zin gebruikte. Veel deals in Polen zijn mis gegaan omdat de Westerse zakenman of –vrouw te enthousiast was over marketing plannen.

Tip 5: Formele houding

Zaken zijn formeel in Polen. Een grapje mag voorafgaand aan een zakengesprek, maar tijdens het gesprek zijn houding en inhoud formeel. Het is belangrijk om op tijd te zijn voor afspraken. Ook wordt verwacht dat u zich heeft voorbereid op uw gesprekspartner en het bedrijf van uw gesprekspartner. Uw Poolse gesprekspartner zal ook onderzoek naar uw bedrijf en uw persoonlijke achtergrond hebben gedaan.

Professionele Poolse vertalingen door Snelvertaler

Wanneer u rekening houdt met de zakelijke culturele verschillen tussen Belgen en Polen en daarnaast ook de Poolse zakencultuur respecteert, dan is de kans groot dat u een goede deal binnenhaalt. Ter voorbereiding aan de deal vertaalt Snelvertaler graag uw presentaties, offertes, voorwaarden en contracten op professionele wijze in de Poolse taal. Omgekeerd, wanneer u Poolse documenten ontvangt van uw Poolse zakenpartners, dan heeft Snelvertaler de expertise om deze professioneel voor u in het Nederlands te vertalen. Ook kunt u bij Snelvertaler terecht voor een tolk om u eventueel te vergezellen bij uw zakelijke afspraken.

Ten slotte nog een laatste tip. Nu u succesvol zaken doet in Polen met de hulp van Snelvertaler is het belangrijk dat u uw team intact houdt. U hebt ongetwijfeld veel tijd geïnvesteerd in het opbouwen van een relatie. Nieuwe mensen in het team kan leiden tot argwaan welke ten koste kan gaan van uw deal.

2019-11-18T12:43:01.9340951Z
Marleen van Dijk
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Marleen een e‑mail
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 50 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.