Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

De Tibetaanse taal

Het Tibetaans wordt tot de Tibeto-Birmaanse talen gerekend. Er zijn zes miljoen moedertaalsprekers. De meeste moedertaalsprekers van het Tibetaans wonen in Tibet, maar er wonen ook enkele in India, Nepal en Bhutan.

Er zijn een groot aantal Tibetaanse dialecten; de belangrijkste zijn die van Centraal-Tibet, Kham, Amdo en Ladakh. Deze vier Tibetaanse dialecten hebben een gemeenschappelijk schriftsysteem, maar er zijn ook grote verschillen. De dialecten van Centraal-Tibet en Kham hebben zich ontwikkeld tot een toontaal.

De taal van Centraal-Tibet kan beschouwd worden als een analytische taal. De taal van Amdo heeft zich ontwikkeld tot een taal waarin het morfologisch verschijnsel van agglutinatie dominant is.

Tibet

Bergen in Nepal. Bij Snelvertaler kunt u terecht voor al uw vertalingen van en naar het Tibetaans

Onze project managers helpen u maar al te graag verder met uw vertaling van of naar het Tibetaans.

Tibet heeft een hoge graad van analfabetisme. Bijna alle lagere scholen in de Tibetaanse Autonome Regio onderwijzen in het Tibetaans en het Chinees wordt er als vreemde taal aangeleerd.

Op de middelbare school worden vakken zoals wiskunde en natuurwetenschappen enkel in het Chinees onderwezen. Op Tibetaanse hogescholen en universiteiten is het Chinees ook de enige onderwijstaal.

Tibet is erg aanwezig in de media. Er zijn in Tibet alleen al meer dan 20 Tibetaanse kranten en magazines. Er zijn ook enkele radio- en televisiestations die in het Tibetaans uitzenden en er worden af en toe Tibetaanse films geproduceerd. Er zijn ook uitgeverijen die boeken in het Tibetaans publiceren.

Aangezien het de officiële taal is, zijn alle bestuurlijke, rechterlijke en administratieve formulieren, alsook de straatborden tweetalig.

Het Tibetaans schrift

Het Tibetaans schrift is een abugida uit de Indische schriften, gebruikt voor het schrijven van het Tibetaans, alsook het Dzongkha, Ladakhi en soms het Balthi. De gedrukte versie van het schrift wordt het Uchenscript genoemd en de handgeschreven versie met cursieve letters staat bekend als het Uméscript.

Het schrift wordt ook gebruikt in Bhutan, delen van India en Nepal. Het Tibetaans schrift telt 30 medeklinkers. Er wordt in het Tibetaans geen onderscheid gemaakt tussen lange en korte klinkers, behalve bij enkele leenwoorden. Het Tibetaans kent acht naamvallen, die gebruikt worden om grammaticale functies aan te duiden.

Foutloze vertalingen van en naar het Tibetaans

Gaat u op zakenreis naar Tibet, of doet u er zaken? Dan hebt u vast wel een vertaling nodig naar het Tibetaans. Bent u Tibetaan en wilt u in een ander land gaan wonen, dan moeten bepaalde officiële documenten zoals uw geboorteakte, diploma's, rijbewijs, etc. naar de taal van dat land worden vertaald.

Bij ons kunt u terecht voor beëdigde (en gelegaliseerde) vertalingen van documenten bestemd voor officiële doeleinden. Onze vertalers zijn moedertaalsprekers van de doeltaal en beheersen ook de brontaal van uw document uitstekend. Zij hebben bovendien ook een talenopleiding genoten en hebben jarenlange ervaring in hun vak. Dankzij ons uitgebreide netwerk van vertalers vinden wij gemakkelijk een taalspecialist voor uw project.

Zelfs voor vertalingen waarvoor specifieke kennis van een sector of vakgebied is vereist. Onze vertalers zijn in minstens één vakgebied gespecialiseerd. Zo vinden wij altijd de perfecte vertaler voor u!

Onze projectmanagers beantwoorden al uw vragen en bezorgen u een gratis en vrijblijvende offerte voor uw project. Stuur ons de tekst die u wilt laten vertalen via e-mail of gebruik het offerteformulier. Vermeld, indien nodig, ook speciale wensen. Of bel ons op. We kijken uit naar uw telefoontje!

Bij vertaalbureau Snelvertaler kunt u terecht voor vertalingen van en naar meer dan 150talen. Neem contact met ons op: bel ons op 03/547 01 70 of stuur ons een e-mail.

2020-04-30T10:38:40.5560525Z
Loubna Bekkaoui
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Loubna een e‑mail
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATA
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.