Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Nauwkeurige vertalingen van en naar het Somalisch

Het Somalisch is een Afro-Aziatische taal die vooral in Somalië, Djibouti, Ethiopië en Kenia gesproken wordt. Er zijn naar schatting 12 miljoen moedertaalsprekers van het Somalisch en het is de officiële taal van Somalië, de Republiek Somaliland, Ethiopië en Djibouti.

Het Somalisch heeft zijn wortels in de moedertaal van de Somalische nomadische stam. De verspreiding van de Islam in Afrika heeft een aanzienlijke invloed gehad op de toename van het aantal Somalische sprekers. De taal bevat talloze leenwoorden uit het Arabisch en de vroegere koloniale talen, Engels en Italiaans.

Somalisch een lange traditie

Generaties lang werd het Somalisch mondeling overgeleverd. Vervolgens werd het Somalisch eeuwenlang geschreven met een bijzondere vorm van het Arabische schrift, het Wadaad genoemd. De Somalische taal en het schrift werden pas in de Moderne Tijd gestandaardiseerd: er werd gekozen voor het Latijnse alfabet.

Het Somalisch werd pas gestandaardiseerd nadat het tot de officiële taal van Somalië werd uitgeroepen. De massamedia, alsook het volledige onderwijssysteem van Somalië diende van het Engels en Italiaans over te schakelen op het Somalisch. De gekozen variant werd onmiddellijk verplicht gesteld en ingevoerd met rigoureuze alfabetiseringscampagnes. Vandaag kan meer dan de helft van de inwoners van Somalië lezen en schrijven.

Het Somalisch kent vier dialecten. Eén van deze dialecten is het Isaaq en wordt gesproken in Noord-Somalië en door de Isaaq, één van de belangrijkste Somalische clans. Er zijn ook de dialecten van het Darod in Centraal-Somalië, de kustdialecten Cerulli en Moreno en het zogenaamde Oberjuba, ook gekend als Sab. De Daroddialecten vormen de basis voor het Standaard-Somalisch.

Hoeveel kost een vertaling naar het Somalisch?

Hoeveel een vertaling kost hangt af van verschillende aspecten zoals de lengte van de tekst, de moeilijkheidsgraad, het aantal herhalingen,… Om te weten hoeveel uw vertaling exact zal kosten, vraagt u best een vrijblijvende offerte aan bij een van onze project managers. Dat kan per mail of via het offerteformulier. Doe het vandaag nog!

Speciale kenmerken van het Somalisch

Buiten Somalië wordt de taal gesproken door mensen die moesten vluchten voor de dictator, Siad Barres. Daarom bestaan er groepen van mensen die Somalisch spreken in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk, alsook bepaalde Scandinavische landen, Italië en Nederland. Deze groep moedertaalsprekers van het Somalisch bestaat uit zo'n 3 miljoen mensen.

Het Somalisch wordt als een inflectionele taal beschouwd, wat betekent dat de taal veel naamvallen gebruikt. Het Somalisch heeft drie tonen: een hoge toon, lage toon en een dalende toon. In het Somalisch kunnen de tonen een aantal grammaticale verschillen aanduiden, zoals getal, geslacht en naamval.

Zelfstandige naamwoorden worden in het Somalisch verbogen en worden bepaald met een lidwoord. Een zelfstandig naamwoord kan zowel mannelijk als vrouwelijk zijn.

Professionele vertalingen van en naar het Somalisch

Onze vertalers zijn allemaal moedertaalsprekers van de doeltaal en leveren accurate vertalingen, zowel op taalkundig, inhoudelijk en cultureel gebied.

Onze projectmanagers houden niet enkel rekening met de talencombinatie wanneer zij de juiste vertaler voor uw project selecteren. Zij kijken ook naar onderwerp van uw tekst. In onze grote databank met professionele vertalers vinden wij altijd iemand die ervaring heeft in uw sector of vakgebied. Zo kunnen wij garanderen dat zelfs complexe medische, juridische of technische documenten accuraat worden vertaald.

Wij vertalen ook van het Somalisch naar andere talen, zoals het Engels of Nederlands. Wij werken hierdoor samen met moedertaalsprekers van de doeltaal die het Somalisch zeer goed beheersen. U kunt in feite voor vrijwel elke talencombinatie bij ons terecht.

Neem contact met ons op: bel ons op 03/547 01 70, stuur ons een e-mail of gebruik het offerteformulier. Wij bezorgen u dan spoedig een gratis en vrijblijvende offerte voor uw project.

2020-05-06T13:18:22.0603885Z
Frederique Blom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Frederique een e‑mail
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATA
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.