Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Professionele vertalingen van en naar het Samisch

Het Samisch, ook Saami, Sami of Laps genoemd, behoort tot de Fins-Oegrische talen van de Oeralische taalfamilie. Er zijn op deze wereld meer dan 20.000 sprekers van de taal. Het is in geen enkel land een officiële taal, maar wordt wel als minderheidstaal gesproken in verschillende geïsoleerde delen van Finland, Noorwegen en Zweden.

Sprekers van de tien dialecten van deze taal kunnen elkaar niet begrijpen. Het meest gesproken dialect is het Noord-Samisch, dat zelfs in de media wordt gebruikt.

Ondanks de beperkte prevalentie van deze taal, kunnen wij u hoogwaardige vertalingen van en naar het Samisch aanbieden. Onze vertalers zijn opgegroeid met deze taal en zijn vertrouwd met alle aspecten ervan. Zij vertalen uw teksten snel en met uiterste precisie.

Hoe de Samische taal zich heeft ontwikkeld

Er wordt aangenomen dat het Samisch in het verleden werd opgepikt door sprekers van de Finnische talen. In het begin van de 20e eeuw was het gebruik van het Samisch op school verboden in de vier Noordse landen. Toen men de sprekers van het Samisch probeerde te assimileren in hun respectievelijke landen, werden zij gedwongen om de officiële taal van hun land te spreken.

Er waren nog enkele scholen die het Samisch onderwezen, maar enkel in Zweden. De snelle daling van het aantal sprekers van de taal werd vooral veroorzaakt door de Sovjet-Unie die het gebruik van de taal wou belemmeren. Het verbod werd na WOII opgeheven. Vandaag leren heel wat jonge mensen het Samisch of spreken zij het als officiële taal.

De geschreven taal

Pas na WOII werden er inspanningen geleverd om een schrift te ontwikkelen voor de Samische taal. Tot die tijd werd het Samisch enkel gesproken. De grammatica werd vastgesteld, alsook een code met regels.

Het Samisch ging ook tal van leenwoorden overnemen, voornamelijk uit het Zweeds en Noors. Zes van de tien gekende Samische dialecten hebben een eigen schrift.

Samisch wordt doorgaans getranscribeerd met behulp van het Latijnse schrift waaraan enkele bijzondere karakters werden toegevoegd. Enkele lokale dialecten gebruiken echter het Cyrillische alfabet. Vele van deze dialecten hebben slechts een beperkt aantal sprekers meer en sommige varianten dreigen zelfs uit te sterven.

Enkele dialecten van het Samisch zijn al honderden jaren uitgestorven. De West-Samische varianten worden nog gesproken in Noorwegen en Zweden, terwijl de Oost-Samische dialecten nog worden gesproken in Finland en Rusland.

Hebt u een professionele vertaling van of naar het Samisch nodig?

Dankzij onze grote databank met vertalers kunnen wij ook moedertaalsprekers vinden voor de minder gangbare talen zoals het Samisch. Wij hebben zelfs moedertaalsprekers van het Engels en Nederlands die vloeiend Samisch spreken en uw documenten nauwkeurig kunnen vertalen. Ook voor beëdigde vertalingen kunt u bij ons terecht.

Neem contact met ons op: bel ons, stuur ons een e-mail of gebruik het offerteformulier. Wij bezorgen u dan een vrijblijvende offerte. Wij zijn ervan overtuigd dat u tevreden zult zijn met de prijs, alsook de kwaliteit van ons werk.

2020-05-06T13:11:47.7673885Z
Frederique Blom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Frederique een e‑mail
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATA
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.