Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Precieze vertalingen van en naar het Punjabi

Het Punjabi behoort tot de Indo-Europese taalfamilie en wordt gesproken in de Indiase deelstaat Punjab (waar het de officiële taal is), in andere delen van India en in Pakistan. Als we alle dialecten erbij rekenen, zijn er meer dan 100 miljoen moedertaalsprekers van het Punjabi.

De meerderheid van deze sprekers woont in Pakistan, zelfs al is de taal daar geen officiële taal en zelfs al wordt de taal er niet gebruikt om te schrijven. Het Punjabi is één van de 22 officiële talen op Indiaas grondgebied.

Dialecten of niet?

Het is onmogelijk om het Punjabi in dialecten onder te verdelen. Sommige taalkundigen onderscheiden verschillende subdialecten van het Punjabi, wat erg controversieel is. Het Lahnda of West-Punjabi, een groep bestaande uit meer dan 20 streektalen waaronder het Shahpuri, Multani, Saraiki, Hindko en Pothohari worden als idiomen van het Punjabi beschouwd, ook al zien vele taalkundigen deze als aparte talen.

Het Dogri, een dialect dat vroeger werd gesproken in de regio Jammu, werd lange tijd als een dialect van het Punjabi beschouwd door de Indiase overheid, maar werd enkele jaren geleden als eigen taal erkend.

De geschiedenis van het Punjabi

Het Punjabi vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen. Er zijn literaire certificaten uit die tijd die nu nog altijd bestaan. Het Punjabi werd pas in het begin van de Moderne Tijd een algemeen aanvaarde taal.

Een tonale taal

Het Punjabi heeft bijzondere fonologische kenmerken en wordt als een toontaal beschouwd. Dat wil zeggen dat de toonhoogte waarop een letter, zinsdeel of woord wordt uitgesproken voor een andere betekenis kan zorgen.

Toontalen zijn de meest gesproken talen ter wereld. Het Punjabi heeft drie toonhoogtes, namelijk hoog, midden en laag.

Punjabi wordt door verschillende groepen geschreven met een verschillend alfabet. In India wordt Punjabi doorgaans in het Gurmukhi alfabet geschreven, terwijl in Pakistan het Shahmukhi alfabet wordt gebruikt. Het alfabet bestaat uit 35 letters en wordt van links naar rechts geschreven. De naam Gurmukhi is afgeleid van de woorden “leraar” en “mond”.

Perfecte vertalingen van en naar het Punjabi

Onze vertalers zijn moedertaalsprekers van het Punjabi en vertalen uw documenten nauwkeurig en snel. Zelfs complexere onderwerpen zoals geneeskunde of economie zijn geen probleem voor ons.

Wij bieden niet alleen vertalingen van het Nederlands of andere talen naar het Punjabi aan, maar ook van het Punjabi naar het Nederlands of vrijwel elke andere taal. Bij ons kunt u tevens terecht voor beëdigde vertalingen van officiële documenten zoals geboorteakten, diploma's of rijbewijzen.

Stuur ons de tekst die u wilt laten vertalen of gebruik het offerteformulier op deze pagina. Onze projectmanagers bezorgen u dan snel een vrijblijvende offerte. Hebt u vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Bel ons of stuur ons een mail.

2020-05-06T13:05:14.2113885Z
Seija Smets
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Seija een e‑mail
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATA
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.