Kwaliteitsvolle vertalingen van en naar het Nepalees

Het Nepalees behoort tot de Indo-Europese taalfamilie en wordt gesproken in Nepal, Bhutan, Sikkim, de deelstaat van India, Darjeeling en Tibet door ongeveer 17 miljoen mensen. Men vermoedt dat het eigenlijke aantal sprekers van het Nepalees veel hoger is, omdat het Nepalees al eeuwen een goed ingeburgerde en gemeenschappelijke taal is in het centrale en oostelijke deel van de Himalaya's.

Nepalees: een mengeling van dialecten

Het Nepalees is de officiële en nationale taal van Nepal. Toch spreekt en begrijpt slechts iets meer dan de helft van de bevolking de taal. De anderen spreken Nepalbhasa, Hindi of één van de 20 regionale dialecten.

Andere taalgemeenschappen, zoals de Hindi in India, gebruiken hun eigen schrift, het zogenaamde Devanagari, om Nepalees te schrijven.

De structuur van de Nepalese taal

De eerste Nepalese geschriften dateren van de vroege middeleeuwen. De zinsstructuur is redelijk simpel en volgt altijd de volgorde: onderwerp-voorwerp-werkwoord. Zelfs voor vragen wordt deze zinsstructuur behouden omdat de gesprekspartner altijd de mogelijkheid moet hebben om “ja” of “neen” te antwoorden.

Er zijn vier verschillende beleefdheidsvormen in het Nepalees. Drie van deze vormen worden vaak gebruikt in het dagelijks leven. De werkwoorden worden op een andere manier vervoegd, afhankelijk van de gebruikte beleefdheidsvorm. De drie meest voorkomende beleefdheidsvormen in het Nepalees zijn hoog, middel en laag.

Het hoogste niveau wordt gebruikt wanneer men praat met personen met een hogere sociale status. Het middelste niveau wordt gebruikt om met vrienden of mensen van een lagere sociale klasse te praten.

Het laagste niveau wordt enkel gebruikt wanneer men praat met mensen van een aanzienlijk lagere klasse. Dit niveau wordt tevens gebruikt om tegen kinderen en dieren te spreken.

Naast deze niveaus is er nog de extreem beleefde vorm, alsook een vorm om mensen met een bepaalde titel aan te spreken. De laatstgenoemde niveaus worden echter bijna nooit samen gebruikt in de omgang.

Zorg dat uw vertaling uw doelpubliek niet beledigt!

Om een tekst accuraat van of naar het Nepalees te vertalen, moet de vertaler op de hoogte zijn van deze bijzondere culturele aspecten. Daarom werken wij uitsluitend samen met moedertaalsprekers van de doeltaal die met deze taal zijn opgegroeid en tevens vertrouwd zijn met alle linguïstische eigenaardigheden van de taal. Als u niet met een professionele vertaler in zee gaat, bestaat de kans dat uw vertaling uw doelpubliek beledigt.

Onze vertalers hebben bovendien ervaring in verschillende vakgebieden. Zo kunnen wij garanderen dat uw medische, technische en zelfs juridische teksten perfect worden vertaald.

Ontdek hoe wij u kunnen helpen. Bel ons, stuur ons een e-mail of vul het handige offerteformulier rechts op deze pagina in. Wij bezorgen u dan snel een vrijblijvende offerte.

2016-10-26T11:12:46.6407376Z

Simon Bombey
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Male83950
customer service
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 52 vertalers gaven ons een score van 4,9 uit 5.