Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

De Mongoolse taal - Nauwkeurige vertalingen door professionele vertalers

Het Mongools is de officiële taal van Mongolië en wordt door zes miljoen mensen gesproken. Het wordt ook gesproken in delen van Rusland en regio's in China en behoort tot de Altaïsche talen.

Het Mongools heeft verschillende dialecten, waaronder het Chakhar, Kharchin en Oirat. Taalkundigen hebben nog meer subdialecten van het Mongools vastgesteld, waaronder de dialectgroepen van het Jerim, Juu Uda, Ulan Tsab en het Shilingol, alsook de dialecten gesproken in Buiten-Mongolië.

De ontwikkeling van de Mongoolse taal

Het Mongools kan worden onderverdeeld in het Proto-Mongools van de vroege middeleeuwen, het Middel-Mongools (dat tot de 17e eeuw werd gesproken) en het Modern-Mongools. De taal is gelijkaardig aan de Turkse en Toengoezische talen.

De lettergreepstructuur is simpel en er zijn zeven klinkers. Er worden geen lidwoorden gebruikt in het Mongools en het werkwoord bevindt zich altijd aan het eind van de zin.

De ontwikkeling van de geschreven taal gaat terug op het verticaal geschreven Oud-Oeigoerse alfabet ontwikkeld door een schrijver die Tatar-Tonga heette. Hij was een krijgsgevangene die van de Mongoolse leider, Genghis Khan, de opdracht kreeg om een schrift voor zijn mensen te ontwikkelen. Hij voltooide deze opdracht en paste zijn schrift aan de specifieke kenmerken van de Mongoolse taal aan. Dit Mongoolse schrift wordt vandaag nog in delen van Mongolië gebruikt.

Boeddhistische monniken creëerden tal van verschillende vormen en varianten van het schrift en sommige hiervan worden vandaag nog altijd gebruikt door stammen in Azië. Inscripties op steen zijn uit deze tijd nog bewaard gebleven. De Mongolen gebruikten echter ook het Arabische, Tibetaanse en Chinese schrift om hun ideeën op papier te zetten.

De Mongoolse taal vandaag

Net voor WOII werd het Latijnse alfabet overgenomen en toegepast in Mongolië. Echter niet veel later begon de Sovjet-Unie druk uit te oefenen op Mongolië om het Cyrillische alfabet te gaan gebruiken wat vandaag het officiële alfabet van het Mongools is.

Het klassieke Mongoolse schrift wordt aangeleerd op scholen, maar heeft geen officiële status. Het is uitsluitend voor symbolische doeleinden bestemd.

Hebt u een perfecte Mongoolse vertaling nodig?

De Gobi-woestijn in Mongolië.

Contacteer ons vandaag nog!

Onze vertalers hebben niet alleen een taalopleiding gevolgd, ze zijn ook experts in bepaalde vakgebieden. Zij zijn vertrouwd met de sectorspecifieke terminologie van uw tekst in de doel- en brontaal.

Onze vertalers zijn ook moedertaalsprekers van het Mongools en zijn opgegroeid met deze taal. Wij kiezen uiteraard een vertaler die ook de brontaal van uw document, Engels, Duits of een andere taal, vloeiend spreekt.

Neem vandaag nog contact met ons op. U kunt onze projectmanagers opbellen of mailen of u gebruikt het offerteformulier. Wij bezorgen u dan een vrijblijvende offerte voor uw project.

2020-05-06T12:40:28.4903885Z
Simon Bombey
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Simon een e‑mail
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATA
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.