Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Vertalingen van en naar het Perzisch (Farsi) door moedertaalsprekers

De Perzische taal wordt door iets minder dan 80 miljoen mensen over de hele wereld gesproken. Het Perzisch komt voornamelijk voor in Iran, Afghanistan en Tadzjikistan, maar ook in Turkmenistan, Oezbekistan, Bahrein en Irak.

Geschiedenis van de Perzische taal

De Perzische taal ontwikkelde zich uit het Oudperzisch, de officiële taal van het Achaemenidische rijk. Er zijn Oudperzische teksten in spijkerschrift op stenen tabletten en op overblijfselen van oude gebouwen bewaard gebleven.

De taal is nauw verbonden met het Sanskriet. Het heeft een zeer complexe grammatica die, onder andere, zeven naamvallen bevat.

Het Middelperzisch werd het meest gesproken in Noord-Afghanistan. Grammaticaal gezien was het simpeler dan het Oudperzisch en het was de officiële taal van het Sassanidische rijk. Het werd geschreven in het Aramese schrift.

Na de verovering van het Sassanidische rijk door de Arabieren is het Middelperzisch verdwenen. Aan het einde van het eerste millennium profileerde het Nieuwperzisch zich als internationale standaardtaal in Zuidwest-Azië en Centraal-Azië. De oudste geschreven documenten zijn in het Hebreeuwse schrift.

Geschreven Perzisch

Aangezien de Perzische taal zoveel dialecten en spreektalen kent, is het soms moeilijk om de relatie tussen deze dialecten en de officiële Perzische taal vast te stellen. De Perzische taal is ook gekend als Farsi-Dari. Farsi is de meest gesproken Perzische taal en Dari is de Nieuwperzische literaire taal. Farsi enTajik zijn nagenoeg identiek.

Vele bekende dichters en wetenschappers schreven in de Perzische taal en het Perzische alfabet is een aangepaste versie van het Arabische alfabet dat met vier letters werd uitgebreid en enigszins werd aangepast. Het Perzisch-Arabische alfabet werd oorspronkelijk in Iran geïntroduceerd in het midden van het eerste millennium na Christus.

Net zoals het Arabische schrift wordt het Perzisch ook van rechts naar links gelezen. Enkele talen die voorkomen in Centraal-Azië zoals het Kazachs en Indiase talen zoals het Sindhi en Punjabi gebruiken ook het Perzische alfabet.

Het Perzisch bevat ook veel leenwoorden uit het Arabisch. Er werd recent echter vastgesteld dat de taal ook leenwoorden uit het Engels, Frans, Russisch, Turks en Mongools bevat.

Stuur ons uw tekst en ontvang een gratis offerte.

Onze vertalers die uitsluitend naar hun moedertaal vertalen, zorgen ervoor dat uw documenten snel en accuraat vertaald zijn. Naast vertalingen bieden wij nog andere diensten aan zoals terminologiebeheer, taaltechnologie en spoedvertalingen.

Bij ons kunt u ook terecht voor beëdigde vertalingen van officiële documenten zoals geboorteakten, huwelijksakten en rijbewijzen. Wij vertalen vaak officiële documenten uit het Perzisch naar het Nederlands voor administratieve doeleinden.

Welk document u ook wilt laten vertalen, neem contact met ons op per telefoon, e-mail of gebruik het offerteformulier. U ontvangt meestal binnen het uur een vrijblijvende offerte van ons.

2020-05-06T12:59:42.6753885Z
Seija Smets
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Seija een e‑mail
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATA
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.