Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Wat is een CAT-tool?

Boris

Wij bezorgen u graag meer informatie over CAT-tools!

Een CAT tool (computer-assisted translation tool of computerondersteunend vertaalprogramma) is een computerprogramma dat het vertaalproces ondersteunt en vereenvoudigt.

Een CAT-tool bestaat uit een aantal deelsystemen. De kern is het vertaalgeheugen (ook vertaalgeheugensysteem genoemd en vaak afgekort tot TM). Dit vertaalgeheugen slaat voordien vertaalde individuele vertaaleenheden op. Vertaaleenheden bestaan uit segmenten van de brontekst en hun overeenkomstige vertalingen in de doeltaal en worden tijdens het vertaalproces opgeslagen en later hergebruikt. Door deze vertaaleenheden op te slaan, kunnen we u consistente vertalingen garanderen.

De brontekst wordt door het CAT-tool verdeeld in segmenten (zoals zinnen of titels) en deze individuele segmenten worden weergegeven in de bewerkfunctie. De vertaler voert de vertaling in het overeenkomstige segment naast of onder de brontekst in. Zo worden de vertaaleenheden gecreëerd die vervolgens in de TM worden opgeslagen. Tijdens het vertaalproces doet het CAT-tool vertaalvoorstellen op basis van de vertalingen die al werden ingevoerd en opgeslagen.

Dit bespaart tijd op het gebied terminologisch opzoekwerk, waardoor de vertaler iets sneller kan werken en terminologische consistentie kan garanderen. CAT-tools kunnen documenten in tal van bestandformaten voorbereiden en segmenteren, zoals Microsoft Word, Excel en PowerPoint, Open Office en ook XML.

Wij werken met SDL Trados Studio en Kilgray MemoQ om u de best mogelijke kwaliteit te garanderen. Hebt u vragen over CAT-tools? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

2018-04-16T08:55:15.0803608Z
Erwin Vroom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Erwin een e‑mail
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 50 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.