Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Crowdfunding: definitie, modellen en markten

Foto van Mieke.

Laat ons u helpen. Aarzel niet om telefonischcontact met ons op te nemen!

Crowdfunding is een alternatieve vorm van financiering waarbij extern kapitaal wordt verzameld. Dit is een relatief nieuw concept waarmee je de financiering van een product of project online kunt beschrijven aan een groot aantal gebruikers, een menigte en vandaar de term “crowd”. In het Nederlands gebruiken wij ook het Engelse woord crowdfunding. Er zijn vier verschillende crowdfundingmodellen die we kunnen onderscheiden.

Hoe wij uw bedrijf en zakelijke activiteiten ondersteunen

Als u hebt besloten om de wereld van crowdfunding te ontdekken, zullen vast een aantal juridische en financiële documenten moeten vertaald worden voor uw bedrijf. Wanneer u hebt besloten om uw ideeën te delen met een groot publiek, zult u zeker baat hebben bij professionele vertalingen.

Moet u balansen of onderzoeksrapporten laten vertalen? Wij vinden de perfecte vertaler voor elk project. Onze vertalers zijn niet alleen moedertaalsprekers van de doeltaal, maar hebben ook ervaring in uw sector.

Neem contact met ons op: bel ons of stuur ons een e-mail. Na een gratis adviesgesprek bezorgen wij u een vrijblijvende offerte.

Welk type crowdfunding is het beste voor u? De vier crowdfundingmodellen

Donation-Based Crowdfunding (donatie of gift): De menigte wordt gevraagd om een klein bedrag te schenken voor een project of product. Met deze donaties financiert de menigte een bedrijf zonder hier een voordeel uit te halen. Dit model wordt meestal gebruikt voor projecten die niet zijn gericht op het maken van winst of projecten die het eigenbelang dienen, opgezet door organisaties of individuen.

Reward-Based Crowdfunding (tegenprestatie in natura): De nadruk van dit soort financiering ligt meestal op nieuwe processen of technologieën waarvan de toepassing enkel mogelijk is met financiële ondersteuning van de gemeenschap. Meestal worden er prototypes of modellen voorgesteld aan de menigte. Wie geld doneert, verwacht een tegenprestatie. Een licentie, bijvoorbeeld, voor nieuwe software of een kopie van een bepaald fysiek product in ruil voor het geld. De kwaliteit van de transactie kan het bedrag dat wordt gedoneerd rechtstreeks beïnvloeden.

Bij dit type crowdfunding zijn er meerdere “soft goals” (secundaire doelstellingen) die worden gesteld naast de basisdoelstelling van de financiering. Indien de basisdoelstelling wordt bereikt, zal het bedrijf het geld dat overblijft gebruiken voor toekomstige projecten. Dit is momenteel de meest gebruikelijke vorm van crowdfunding. Op deze manier kunnen bedrijven in bepaalde mate baissetransacties uitvoeren zonder al te veel risico's te nemen. Indien de doelstelling niet wordt bereikt, worden de investeringen die verloren zijn gegaan meestal niet terugbetaald.

Credit-Based Crowdfunding (schuldfinanciering via leningen): Dit type crowdfunding betreft microleningen. Het bedrijfsmodel is tot in de puntjes gepland, waarbij het verwachte rendement en de terugbetalingsregelingen duidelijk worden geformuleerd. Daarna brengt het crowdfundingplatform het bedrijf en potentiële investeerders samen.

Equity-Based Crowdfunding (participatie via aandelen): In dit model haalt de onderneming of het project kapitaal op bij de menigte. De investeerders worden in dit model medeaandeelhouders. Hierdoor kunnen ze recht krijgen op dividenden en na een bepaalde termijn kan er mogelijks een meerwaarde worden gegenereerd op de aandelen. Investeerders zijn in dit geval echter ook blootgesteld aan het ondernemingsrisico en kunnen dus delen in de verliezen van de onderneming.

Marktontwikkeling en -groei

Wat crowdfunding betreft, loopt België nog fors achter in vergelijking met de omliggende landen en de Verenigde Staten. Toch zijn er immens veel mogelijkheden. Van de vier modellen is het donation-based model het populairst in België. Denk maar aan de schaatser Bart Swings die met crowdfunding 75.000 euro ophaalde om naar de Olympische Spelen te kunnen.

Neem vandaag nog contact met ons op per telefoon of e-mail voor een vrijblijvende offerte.

2019-12-12T07:42:36.1101985Z
Loubna Bekkaoui
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Loubna een e‑mail
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 50 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.