Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Chinese tattoo : Chinese tekens, hoe vertaal je ze?

Steeds vaker zie je mensen met getatoeëerde namen in het Japans of Chinees. Ze zien er mooi uit en nodigen vaak uit tot een gesprek. Een nieuwsgierig iemand zal altijd vragen wat er in het Chinees staat en je kunt meteen het hele verhaal erachter vertellen. Maar kloppen deze vertalingen ook? Wij komen zelden mensen tegen die vooraf een goed onderzoek hebben laten doen. Wij verbazen er ons dan ook vaak over wat voor tatoeage sommige mensen op hun lichaam hebben laten zetten.

Chinese namen (vertalen van namen) bestaan voornamelijk (op enkele uitzonderingen na) uit twee of drie karakters. De naam begint altijd met de familienaam. Daarna komt de gegeven naam (onze voornaam) die uit één of twee karakters bestaat. Deze naam kan uit alle karakters en betekenissen bestaan en vaak worden woorden gebruikt zoals ‘kracht’ voor jongens en ‘bloemen’ voor meisjes. Ook worden soms mythische dieren als tijgers en draken gebruikt. Soms wordt het eerste karakter van de gegeven naam gedeeld door broers en zussen (generatienaam).

Als je een westerse naam naar het Chinees vertaalt, wordt de naam fonetisch (op uitspraak) vertaald. Marian wordt ‘MaLiAn’ en karakters die bij deze uitspraken horen worden gebruikt om de naam te schrijven maar er wordt minder naar de betekenis gekeken. Zo kan (met verschillende karakters) ‘Ma’ ‘moeder’ betekenen maar ook ‘paard’. Op deze manier voldoet een vertaalde naam dus niet aan de regels en kan de betekenis soms volledig anders zijn.

Is het nu af te raden om een Chinese naam te laten tatoeëren? Nee, maar bedenk wat je belangrijk vindt. Is de naam enkel bedoeld voor westerse mensen? Ga je in de toekomst misschien wel naar Azië en wil je dat je Chinese tattoo correct is? Misschien kan het zelfs een leuk idee zijn om jezelf een echte Chinese naam aan te meten die iets over je zegt. Jacky Chan is immers ook geen letterlijke vertaling van zijn naam…

Bron: TonsOfTattoos

2020-01-17T14:26:57.5729438Z
Erwin Vroom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Erwin een e‑mail
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 48 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.