Snel
vertaler
Snel, ervaren en voordelig
Snel, ervaren en voordelig

Professionele vertalingen van kommagescheiden bestanden (CSV-bestanden)- Waar moet aan gedacht worden

CSV staat voor comma-separated values of character-separated values. Zoals de naam voorspelt, zijn de waarden hier gescheiden door karakters. Er is geen officiële standaard voor het gebruik van dit bestandstype, maar het wordt wel uitgebreid uitgelegd in RFC

Foto van Boris.

Onze ICT-specialisten helpen u graag met uw CSV-bestanden.

4180. CSV-bestanden of kommagescheiden-bestanden kunnen worden vertaald. Er moet echter wel rekening worden gehouden met een aantal dingen.

Welk systeem gebruikt CSV?

In het algemeen maken propriëtaire software en applicaties gebruik van het formaat van CSV-bestanden. Teksten worden regelmatig geëxporteerd uit databases, bijvoorbeeld bij contentmanagementsystemen, met behulp van CSV-formaten. Databanken kunnen een brede waaier aan formaten gebruiken om te importeren en te exporteren, terwijl CSV de gemakkelijkste oplossing is. Voor een betere controle over de structuur is een XML-formaat handig, aangezien dat ingevuld kan worden uit een CSV-gegevensbestand.

Tekensets of codetabel

Een tekenset, ook wel codetabel genoemd, geeft een overzicht van cijfers en tekens. Unicode is het formaat dat het meest gebruikt wordt en UTF-8 is de codering die het meest gebruikt wordt voor Unicode-tekens. Als UTF-8-gecodeerde CSV-bestanden gebruikt worden, kunnen die naar gelijk welke taal vertaald worden. Dit werkt ook met andere tekensets, maar u moet er zich van bewust zijn dat een CSV-bestand niet aanduidt in welk formaat het gecodeerd is. Dat kan soms voor problemen zorgen.

Als het bestand bijvoorbeeld een ANSI-formaat is met de West-Europese tekenset en het moet vertaald worden naar een Oost-Europese variant, merkt u snel dat andere tekens aan dezelfde codes gelinkt zijn. De manieren waarop u in een ANSI-formaat kunt vertalen zijn dus beperkt. Daarom is het aanbevolen om van in het begin Unicode, bijvoorbeeld UTF-8, te gebruiken.

Welke gegevens kunnen in een CSV-bestand verwerkt worden?

Eigenlijk kan alles wat tekstgebaseerd is in een CSV-bestand verwerkt worden. Onze projectmanagers hebben ervaring met projecten met HTML en XML in CSV-bestanden. Beiden werken probleemloos. Maar we hadden ooit een geval waarbij de standaardhulpmiddelen gebruikt werden om een bestand in CSV-formaat te exporteren. Op het eerste zicht leek alles oké, maar dan kwamen we erachter dat het hulpmiddel velden met meer dan 32.768 tekens niet kon exporteren. Dergelijke moeilijkheden zijn natuurlijk speciale gevallen en komen nauwelijks voor. We konden de klant toen tijdig verwittigen en zo verdere problemen voorkomen.

Als u vertalingen van CSV-bestanden nodig heeft, kunt u rekenen op onze vertalers met ICT-ervaring om tijdig en precies te leveren. Contacteer ons telefonisch of via e-mail voor een vrijblijvende offerte.

2019-03-26T09:08:36.7452022Z
Seija Smets
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Seija een e‑mail
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 50 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.